Qatar en Noorwegen dienen als symbolen van productieve economische ontwikkeling, zo stelt journalist Kenneth Niekoop op basis van zijn onderzoek naar de aanpak van deze landen.
Wat hen onderscheidt, is de centrale rol die productie-vormende educatie speelt in al hun beleidsbeslissingen.
Niekoop zegt aan GFC Nieuws dat het geen toeval is dat deze twee landen, ondanks hun verschillende achtergronden en geografische locaties, beide in staat zijn gebleken indrukwekkende economische groei en stabiliteit te realiseren.
De sleutel tot hun succes ligt in hun focus op educatie als fundering voor duurzame ontwikkeling.
“Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet alleen gaat om het kwantificeren van educatie in termen van diploma’s en certificaten,” legt hij uit.
“Wat Qatar en Noorwegen zo succesvol maakt, is de manier waarop ze educatie vormgeven om de behoeften van hun economie te voeden.
Ze investeren in programma’s die vaardigheden ontwikkelen die direct relevant zijn voor de sectoren waarop ze zich richten, zoals energie, technologie en duurzaamheid.”
Deze aanpak reikt naar zijn zeggen veel verder dan enkel het onderwijs. Sociaaleconomische, financieel-economische, geopolitieke partnerschappen en internationale aansluitingen zijn nauwgezet afgestemd op de doelstelling van duurzame, productieve ontwikkeling binnen hun respectievelijke landen.
Dit betekent dat investeringen, regelgeving en internationale samenwerkingen strategisch worden ingezet om de educatie-inspanningen te versterken en de gewenste economische resultaten te bereiken.
De journalist benadrukt dat het succes van Qatar en Noorwegen een waardevolle les biedt voor andere landen die streven naar duurzame economische groei.
“Door educatie te zien als een integraal onderdeel van de economische strategie, en door alle beleidsgebieden daarop af te stemmen, kunnen landen een solide basis leggen voor een welvarende en duurzame toekomst.”
Het is nu de uitdaging voor andere naties om te leren van de succesverhalen van Qatar en Noorwegen en hun eigen, unieke pad naar productieve en educatiegerichte ontwikkeling te vinden.
Foto ter illustratie

Shafely maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.