Terwijl Suriname de afschaffing van de slavernij herdenkt roept journalist en columnist Kenneth Niekoop op tot een diepere bezinning op een aspect dat volgens hem nog altijd voortleeft: mentale slavernij.
Die vorm van onzichtbare gebondenheid beïnvloedt tot op de dag van vandaag hoe mensen zichzelf en hun mogelijkheden zien.
In gesprek met GFC Nieuws legt Niekoop uit dat de ketenen van het slavernijverleden niet alleen fysiek waren.
“Op een gegeven moment werden tot slaaf gemaakte mensen wijsgemaakt dat ze minderwaardig waren, dit noemen we mentale slavernij,” zegt hij.
“Ze leerden bijvoorbeeld dat hun natuurlijke haar minder mooi was dan steil haar. Hier nam de psychologie van de slavernij de overhand.”
Volgens hem was deze psychologische onderdrukking een geraffineerd wapen binnen het slavernijsysteem.
“Iemand in slavernij voelt zich niet in staat om te stoppen met werken of zijn werkplek te verlaten. Hun vrijheid wordt ernstig beperkt. Er wordt hen misschien verteld wanneer ze kunnen eten, slapen en baden, of wie ze kunnen zien en spreken.”
Niekoop stelt dat deze opgelegde beperkingen en gefabriceerde minderwaardigheidscomplexen niet zomaar zijn verdwenen met de officiële afschaffing van de slavernij.
Ze hebben een ‘mentale domper’ op de mensheid achtergelaten, die lang na de emancipatie de zelfperceptie en maatschappelijke structuren is blijven beïnvloeden.
Hij benadrukt dat de impact van slavernij verder reikt dan de historische gebeurtenis zelf.
“Hoe kijken we in 2025 naar de afschaffing van de slavernij in Suriname?” vraagt Niekoop, terwijl hij de natie uitdaagt om de hardnekkige erfenis van mentale slavernij onder ogen te zien en de implicaties ervan voor de hedendaagse sociale rechtvaardigheid en gelijkheid te overwegen.
Met zijn pleidooi hoopt de journalist het publieke debat aan te wakkeren over de noodzaak van kritische zelfreflectie en een collectieve inspanning om de resterende mentale ketens te ontmantelen die individuen en gemeenschappen in Suriname en daarbuiten nog altijd binden.
Foto ter illustratie

Shafely maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.