TotalEnergies heeft aanvullende boorlocaties geïdentificeerd om de plateauproductie van het grootschalige GranMorgu-project in blok 58 offshore Suriname langdurig te ondersteunen.
Dit maakte Javier Rielo, Senior Vice President Americas van het bedrijf, bekend tijdens een presentatie op de Suriname Energy, Oil & Gas Summit (SEOGS) 2025.
“We hebben al nieuwe putten in kaart gebracht. We bevinden ons dicht bij potentiële boorlocaties,” verklaarde Rielo.
“Dat zal ons in staat stellen om de plateauproductie van GranMorgu gedurende meer dan tien jaar aan te houden. We zullen zien hoe het zich ontwikkelt.”
Rielo gaf daarnaast aan dat het GranMorgu-project mogelijk het eerste is van meerdere soortgelijke ontwikkelingen: “Waarschijnlijk zal er meer dan één GranMorgu komen.”
Het GranMorgu-project wordt uitgevoerd in samenwerking met APA Corporation en Staatsolie en omvat een investering van 10,5 miljard Amerikaanse dollar.
De productie zal plaatsvinden via een FPSO-installatie (Floating Production Storage and Offloading) met een capaciteit van 220.000 vaten olie per dag uit 30 putten.
Verdieping en uitbreiding in andere blokken
Rielo bevestigde ook dat TotalEnergies actief is in diepere zones. “We zijn momenteel bezig met het boren van een put in het grensgebied met blok 64.
Over dertig dagen verwachten we meer nieuws,” aldus Rielo. Het bedrijf onderzoekt ook mogelijkheden in blokken 6 en 8, ten zuiden van blok 58, met het oog op nieuwe oliereserves.
Projectvoortgang en lokale betrokkenheid
De totale voortgang van het GranMorgu-project bedraagt momenteel ongeveer 20%, terwijl de FPSO-constructie al voor 40% gereed is.
“De romp van de FPSO is twee weken geleden opgeleverd,” aldus Rielo. De romp is gebouwd door China Merchants Heavy Industry (CMHI), terwijl de topside-modules worden gebouwd door BOMESC Offshore Engineering Company Limited en STS VOF, met ondersteuning van COSCO Shipping Heavy Industries.
TotalEnergies heeft ook een logistieke basis gecontracteerd, die onlangs werd bezocht door het projectteam. “Ik was onder de indruk van het professionalisme van de Surinaamse partners en hoe ze dit proces beheren,” merkte Rielo op. Hij onderstreepte het streven om zoveel mogelijk aannemers te clusteren op één centrale locatie.
Werkgelegenheid en toekomstvisie
Volgens Rielo zal het project tegen 2028 de eerste olie opleveren en naar schatting 6.000 directe banen creëren in Suriname. “Er zullen rechtstreeks in het land jobs worden gecreëerd,” benadrukte hij.
Tot slot riep hij andere spelers in de energiesector op om nauwer samen te werken met Suriname. “Ik nodig u uit om dit land en zijn mensen te ontdekken, want Suriname biedt uitstekende kansen voor onze industrie.”

Sheryl maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.