Gebruikelijke manier van muskieten doden in Suriname kan zonder handwas gezondheidsrisico’s opleveren

dengue muskiet

Een bekend geluid in Suriname, vooral tijdens de avonduren, is het plotselinge klappen van twee handen op elkaar.

Niet als applaus, maar als poging om een hinderlijke muskiet uit te schakelen. Voor veel mensen is dit een alledaagse reflex geworden, zeker in gebieden waar muskieten vrijwel dagelijks voor overlast zorgen.

Wat echter opvalt, is dat velen na het doodslaan van het insect hun handen niet wassen of desinfecteren.

Het achterblijven van bloedresten en lichaamsvloeistoffen van de mug op de handpalmen lijkt nauwelijks tot bezorgdheid te leiden.

Ook het gebruik van alcoholgel of antibacteriële doekjes is niet ingeburgerd, zelfs niet onder mensen die vervolgens weer gaan eten, hun gezicht aanraken of anderen een hand geven.

Volgens een medisch deskundige die verbonden is aan het KIVC kan dit gedrag op de lange termijn risico’s met zich meebrengen.

Muskieten kunnen namelijk ziekteverwekkers bij zich dragen, zoals bacteriën of parasieten, afkomstig uit het bloed van eerdere slachtoffers.

Bij het doodslaan kunnen deze micro-organismen via kleine huidbeschadigingen of slijmvliezen alsnog het lichaam binnendringen.

Daarnaast kunnen vuil en bloedresten bij warm weer extra bacteriën aantrekken, wat bij open wondjes kan leiden tot infecties.

Hygiënisch omgaan met het doden van muskieten lijkt misschien overdreven, maar het wassen of desinfecteren van de handen is een simpele handeling die mogelijke gezondheidsproblemen kan helpen voorkomen.

Zeker in ons tropisch klimaat waar bacteriën zich sneller vermenigvuldigen, is extra aandacht voor persoonlijke hygiëne allesbehalve overbodig. Een paar seconden onder de kraan kan op termijn veel ellende besparen.