28 OAS-waarnemers volgen verkiezingen in Suriname van dichtbij

oas

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is begonnen met de inzet van haar Electoral Observation Mission (EOM) ter gelegenheid van de Algemene Verkiezingen in Suriname op 25 mei aanstaande.

De missie staat onder leiding van de Chileense econoom en deskundige in internationale betrekkingen, Irene Klinger, voormalig directeur Externe Betrekkingen van de OAS en voormalig uitvoerend secretaris van het Summit of the Americas-proces.

De missie bestaat uit 28 experts en waarnemers uit 15 verschillende landen.

De OAS-waarnemingsmissie zal zich richten op verschillende aspecten van het verkiezingsproces, waaronder de organisatie van de verkiezingen, het gebruik van verkiezingstechnologie, politieke en electorale financiering, verkiezingsrechtspraak, de politieke participatie van vrouwen en de deelname van inheemse bevolkingsgroepen.

In aanloop naar de stembusgang zal de missie overleg voeren met de verkiezingsautoriteiten, vertegenwoordigers van politieke partijen, regeringsfunctionarissen, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden.

Op de verkiezingsdag zelf zullen de waarnemers stemlocaties bezoeken, vanaf de opening van de stembussen tot aan de telling van de stemmen en de verwerking van de uitslagen.

In de dagen na de verkiezingen zal de OAS een voorlopig rapport presenteren met haar bevindingen en aanbevelingen om het democratisch proces en het verkiezingssysteem in Suriname verder te versterken.

De inzet van deze waarnemingsmissie wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Canada, Colombia, Frankrijk, Italië, Zuid-Korea, Nederland, Peru en de Verenigde Staten.