In de afgelopen dagen zijn er wederom schrijnende situaties van dakloosheid gesignaleerd op het terrein van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
Onder meer een vrouw in kwetsbare toestand werd opgemerkt dankzij oplettend personeel van de beveiliging.
Gloria Bottse, oprichter van de organisatie Tra Fas’ De, vraagt opnieuw met klem aandacht voor de groeiende groep Surinamers die zonder onderdak leeft en benadrukt het structurele gebrek aan beleid op dit terrein.
“Ons land wordt wederom geconfronteerd met de harde realiteit van een Surinaamse burger die geen dak boven het hoofd heeft. Dit is geen incident meer — dit is een symptoom van systematisch falen,” aldus Bottse.
Tra Fas’ De heeft twee recente gevallen onder de aandacht gebracht: een man en een vrouw die noodgedwongen op het ziekenhuisterrein verblijven. Ondanks de inzet van betrokken burgers en enkele instanties, blijft overheidsbeleid op dit gebied achterwege.
“We zijn een land van slechts 600.000 inwoners. Hoe is het mogelijk dat we nog steeds geen goed functionerende crisisopvang hebben voor onze broers en zussen die op straat belanden?” vraagt Bottse zich af.
“Onze samenleving wordt vaak geprezen om haar solidariteit en gemeenschapszin, maar in de praktijk laten we onze meest kwetsbaren letterlijk in de kou staan.”
Volgens Bottse is het hoog tijd dat de overheid verantwoordelijkheid neemt. Er moet dringend werk worden gemaakt van structureel beleid voor de opvang, begeleiding en re-integratie van daklozen.
Hierbij moet niet alleen worden ingezet op tijdelijke opvang, maar ook op psychologische begeleiding, verslavingszorg, werkherintegratie en huisvesting.
“We need to do better,” besluit Bottse. “Niet morgen. Nu.”

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.