Abdoel: FAI-kavelbeleid van regering misleidend en juridisch ondeugdelijk

Amzad Abdoel 2019- 3 cropped

De toewijzing van kavels in het kader van het 1000 FAI-project ligt onder vuur.

Volgens NDP-topper Amzad Abdoel is er sprake van misleiding van de samenleving door de regering, in het bijzonder door president Chan Santokhi en minister Riad Nurmohamed van Ruimtelijke Ordening.

Tijdens een bijeenkomst ontvingen talrijke burgers een schrijven waarin werd vermeld dat de toewijzingscommissie een positief advies over hun aanvraag had uitgebracht.

Volgens Abdoel is dit document echter geen officiële bereidverklaring, en biedt het geen enkele juridische garantie of zekerheid op een perceel.

“Wat deze mensen hebben ontvangen is hooguit een intentieverklaring, maar juridisch stelt het niets voor,” aldus de parlementariër. “Het is een papieren belofte zonder bindende waarde. De burgers zijn daarmee niets opgeschoten.”

Abdoel wijst op meerdere praktische en juridische obstakels die het verkrijgen van een kavel bemoeilijken:

Er is momenteel een aanzienlijke achterstand bij het verstrekken van perceel-ID’s door het GLIS, waardoor aanvragers maandenlang in onzekerheid verkeren.

Zonder perceel-ID kunnen burgers hun bereidverklaring niet formaliseren, wat kan leiden tot het vervallen van de toewijzing.

Een formele overdracht van het bedrijf FAI aan de overheid of individuele burgers zou volgens Abdoel slechts via het Domeinkantoor (GBB) kunnen plaatsvinden, hetgeen nu niet is gebeurd.

Het infrastructuurproject in het gebied, eerder uitgevoerd door aannemer Kuldipsingh, is stilgelegd na vermoedens van corruptie.

Volgens Abdoel is het vooral kwalijk dat burgers tot nu toe géén juridisch geldige bereidverklaring hebben ontvangen, maar slechts een los document zonder formele waarde. “De mensen denken dat ze iets hebben gekregen, maar in feite hebben ze een illusie in handen. Een lege huls,” zegt hij.

Abdoel stelt dat dit voorbeeld illustratief is voor het beleid van de huidige regering, dat volgens hem vaker gekenmerkt wordt door loze beloftes en ondoorzichtige processen.

“De VHP-regering moet ter verantwoording worden geroepen. Het volk verdient eerlijkheid, transparantie en juridische zekerheid – geen valse hoop,” besluit de parlementariër.