Bij verschillende personen in Suriname die slachtoffer zijn geworden van diefstal of gewelddadige berovingen groeit het ongenoegen. Zij geven aan dat na het doen van aangifte de communicatie met de politie vrijwel stilvalt.
Er wordt zelden teruggekoppeld en veel slachtoffers blijven achter met vragen, frustraties en het gevoel dat hun zaak geen prioriteit krijgt.
Een ondernemer uit het noorden van Paramaribo deelde met GFC Nieuws zijn ervaring uit 2018, waarbij hij onder bedreiging van wapens werd beroofd door twee mannen.
De overvallers vluchtten na de daad op een bromfiets en verdwenen spoorloos. De politie kwam ter plaatse en er volgden enkele gesprekken, maar volgens de ondernemer is daar de communicatie ook gestopt.
Tot vandaag weet hij niet wat er met zijn zaak is gebeurd.
Enkele maanden na het incident probeerde hij via het politiebureau duidelijkheid te krijgen over de voortgang van het onderzoek, maar zonder resultaat.
“Het voelt alsof alles in de doofpot is beland. Ik begrijp dat ze het druk hebben, maar ik wil op zijn minst weten of er iets is gedaan,” zegt hij.
De gebeurtenis laat hem nog steeds niet los, vooral omdat hij zich onveilig blijft voelen in zijn eigen woonomgeving.
Ook inwoners van Wanica geven aan soortgelijke ervaringen te hebben gehad. Ze vrezen dat het gebrek aan transparantie en opvolging het vertrouwen in de rechtshandhaving ondermijnt.
Verschillende mensen pleiten daarom voor een betere informatievoorziening richting slachtoffers zodat zij zich niet vergeten voelen in het systeem.
Foto ter illustratie.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.