Werkzoekenden in Suriname worden vaak afgewezen vanwege ongepast online gedrag

vrouw werk kantoor

Je zegt op je cv dat je een teamplayer bent, maar op je socials haal je je collega’s onderuit.

Steeds vaker kijken werkgevers in Suriname naar het sociale mediagedrag van sollicitanten, en dat wordt dan toch een reden om iemand niet aan te nemen.

Een kritisch bericht over een leidinggevende, een boze tirade over een vorige werkplek of gewoon constante negativiteit – het telt allemaal mee. Werkgevers willen geen risico lopen op gedoe in het team.

Trendwatcher Patricia Wong vertelt aan GFC Nieuws Lifestyle dat ze al veel voorbeelden kent van mensen die zijn afgewezen op basis van hun online gedrag.

“Er was iemand die wilde werken bij een crèche, maar op bijna elke foto op haar socials stond ze halfnaakt. Dat vonden ze daar geen goed signaal.”

In Nederland is het al vrij gebruikelijk dat werkgevers sociale media checken. Volgens onderzoek van Tilburg University doet 25% dat structureel, vooral om cv-informatie te controleren, gedrag te beoordelen of iemands opvattingen in te schatten.

Het werkelijke percentage ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet alle checks formeel worden vastgelegd. Veel werkgevers kijken gewoon even op sociale media zonder dat ergens te noteren.

Toch is er ook kritiek. Er is geen bewijs dat socialemediachecks leiden tot betere werknemers. En het risico op vooroordelen is reëel, bijvoorbeeld als iemand wordt beoordeeld op een profielfoto of mening.

Foto ter illustratie.