De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft met belangstelling kennisgenomen van de presidentiële reactie van 30 april op haar verzoek om uitstel van de inwerkingtreding van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW).
Hoewel de VSB het waardeert dat het belang van stakeholderdialoog wordt erkend, betreurt zij dat het voorstel tot een gefaseerde invoering van het NBW geen gehoor heeft gevonden.
De VSB blijft vasthouden aan het standpunt dat de invoering van fundamentele wetgeving als het NBW slechts effectief kan zijn binnen een zorgvuldig gefaseerd implementatietraject, zoals internationaal gebruikelijk is.
In andere landen is gebleken dat de werking van wetgeving niet uitsluitend afhangt van de tekst zelf, maar ook van de capaciteit van instituten om deze in praktijk te brengen, te handhaven en te controleren.
Zorg om institutionele capaciteit
De grootste zorg van de VSB betreft niet het bedrijfsleven zelf – dat zich in toenemende mate bewust is van zijn verantwoordelijkheden – maar de mate waarin betrokken instellingen klaar zijn om deze nieuwe wetgeving effectief te implementeren.
Er zijn op dit moment onvoldoende waarborgen voor adequaat toezicht, handhaving en rechtsbescherming. Hierdoor dreigt rechtsonzekerheid, met alle negatieve gevolgen van dien voor burgers en ondernemers.
Lessen uit het buitenland
De VSB vraagt zich af waarom Suriname geen intensiever gebruik maakt van de Nederlandse expertise, gezien het feit dat grote delen van het NBW zijn overgenomen uit het Nederlands recht.
De invoering van het Nederlandse NBW vond niet plaats in enkele maanden, maar werd gespreid over tientallen jaren. Ook daar werden gefaseerde stappen gezet, met voldoende tijd voor voorbereiding, toetsing en aanpassing.
De VSB roept de regering met klem op om prioriteit te geven aan de volgende acties:
– Structurele versterking van uitvoerende en toezichthoudende instellingen zoals de Kamer van Koophandel, het Ministerie van Justitie en Politie en de rechterlijke macht;
– Het opstellen van een duidelijke roadmap voor implementatie, met realistische tijdspaden en evaluatiemomenten;
– Het beschikbaar stellen van praktische toelichtingen en richtlijnen voor ondernemers, juristen, notarissen en burgers;
– Het waarborgen van rechtszekerheid via transparante communicatie en verbeterde toegang tot rechtsbijstand.
De VSB benadrukt haar bereidheid om constructief samen te werken met de overheid, juridische beroepsgroepen en maatschappelijke partners om de invoering van het NBW tot een succes te maken.
Die samenwerking kan echter alleen slagen als zij gepaard gaat met realistische randvoorwaarden voor uitvoering. De samenleving verdient duidelijkheid, zekerheid en kwaliteit.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.