Moet een vliegtuig eerst brandstof lozen voor het bij Zanderij mag landen bij nood?

klm paramaribo zanderij

Je zit al uren in de vertrekhal van Zanderij. Eindelijk mag je boarden. Je zoekt je stoel, checkt je telefoon nog een laatste keer en voelt hoe het toestel langzaam naar de startbaan taxiet.

De bemanning krijgt van de verkeerstoren te horen dat jullie zijn vrijgegeven voor vertrek. Alles lijkt volgens plan te gaan.

Maar dan, een halfuur in de lucht, komt het bericht: technische storing. Het toestel keert terug naar Zanderij.

Op zo’n moment vraag je je misschien af: moeten we nu eerst rondjes vliegen om brandstof te dumpen, of kunnen we gewoon landen?

GFC Nieuws zocht het uit. Het antwoord hangt af van het type vliegtuig.

De Boeing 737’s van bijvoorbeeld de SLM en Caribbean Airlines, die veel regionale en middellange vluchten doen vanaf Zanderij, hebben geen speciaal dumpsysteem.

Bij terugkeer hoeft het toestel meestal geen brandstof te lozen, omdat het gewicht niet extreem boven de zogenoemde Maximum Landing Weight (MLW) ligt. De brandstof wordt dan gewoon “vervlogen” tijdens het cirkelen, als dat nodig is.

Anders is het bij grotere toestellen zoals de Boeing 777, bijvoorbeeld die van KLM richting Amsterdam. Die vliegtuigen hebben wél een dumpsysteem.

Als een 777 kort na vertrek moet terugkeren en nog zwaar beladen is, kan de bemanning kiezen om brandstof te dumpen op veilige hoogte, vaak boven zee of speciaal aangewezen gebied.

Toch geldt: bij een echte nood, zoals brand aan boord of een medisch noodgeval, wordt veiligheid leidend. Dan wordt er geland, met of zonder dumpen. Achteraf wordt het toestel dan wel extra gecontroleerd.

Dus nee, dumpen is niet altijd verplicht. Maar het is wél een afweging die vliegers snel en zorgvuldig maken, ook boven het Surinaamse luchtruim.