Surinaamse politici moeten hun baard afscheren als ze verkiezingen willen winnen

baard dna

In de wereld van parlementsverkiezingen telt elk detail. Niet alleen woorden en daden wegen mee, ook uiterlijke kenmerken spelen een rol die vaak wordt onderschat.

Onderzoek wijst uit dat één specifiek aspect waar velen nauwelijks bij stilstaan een verrassend grote invloed heeft op het vertrouwen en de gunfactor bij kiezers: de aanwezigheid van een grote baard.

Uit meerdere wetenschappelijke studies blijkt dat gladgeschoren politici gemiddeld als betrouwbaarder, sympathieker en toegankelijker worden beoordeeld dan hun collega’s met een volle baard.

Zo toonde een studie gepubliceerd in Behavioral Ecology aan dat mensen gezichten zonder zware baardgroei sneller als eerlijk, competent en vriendelijk inschatten.

Ook onderzoek van de University of St. Andrews in Schotland bevestigde dat een gladgeschoren uiterlijk eerder vertrouwen opwekt bij een breed publiek.

De reden hiervoor is deels evolutionair bepaald, blijkt uit een analyse van GFC Nieuws. In het menselijk brein zijn onbelemmerde gezichtsuitdrukkingen belangrijk voor sociale interactie.

Een dikke baard kan micro-expressies verbergen, waardoor mensen onbewust minder zekerheid voelen over de bedoelingen van degene tegenover hen.

Dit mechanisme speelt zelfs een rol bij het maken van snelle politieke keuzes.

Voor Surinaamse politici die zich voorbereiden op de verkiezingen is dit een belangrijk signaal. Hoewel persoonlijke stijlkeuzes gewaardeerd worden, kan het dragen van een forse baard onbedoeld een barrière vormen voor kiezersbinding.

In ons land waar vertrouwen in leiders hoognodig is voor het opbouwen van steun, kan het verschil tussen een baard en een glad gezicht uiteindelijk de doorslag geven.

Politici die echt een brug willen slaan naar het electoraat, doen er verstandig aan dit psychologische effect niet te negeren.

Foto ter illustratie.