Het lijkt erop dat president Chandrikapersad Santokhi de geschiedenisboeken ingaat met een titel waar geen enkele leider op zit te wachten: die van het Surinaamse staatshoofd dat het hevigst onder vuur ligt sinds de onafhankelijkheid.
De afgelopen vier jaar heeft een stortvloed aan kritiek, zowel op sociale media als in traditionele nieuwsplatforms, de toon gezet voor zijn regeerperiode.
Dat stelt Suriname-analist R. Pinas tegenover GFC Nieuws.
Hij wijst erop dat de hoop waarmee Santokhi in 2020 aantrad inmiddels plaats heeft gemaakt voor teleurstelling en frustratie.
“De bevolking rekende op herstel van hun koopkracht, op economische verlichting. Maar het tegenovergestelde gebeurde.
De financiële situatie van de doorsnee burger is er flink op achteruit gegaan. Dat heeft tot veel woede geleid,” aldus de objectieve analist.
Volgens hem ligt hierin de kern van de storm aan kritiek. Hij erkent dat de president noodgedwongen moest bezuinigen om de staatsfinanciën op orde te krijgen, maar volgens Pinas is daarbij onvoldoende stilgestaan bij de gevolgen voor het dagelijks leven van honderdduizenden burgers.
“De intentie was misschien goed, maar de uitvoering heeft mensen in de kou laten staan.”
Toch nuanceert hij zijn analyse enigszins. “Niet alle kritiek is terecht,” zegt hij. “Er zijn ook aanvallen die voortkomen uit politieke motieven of persoonlijke teleurstellingen.
Maar het grootste deel is geworteld in reële problemen die mensen elke dag voelen in hun portemonnee.”
Volgens de analist zou het imago van Santokhi wel verbeteren indien hij tastbare verlichting voor de samenleving kon bewerkstelligen. Maar tot nu toe blijft het publieke vertrouwen broos.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.