In Suriname komt het zelden voor dat iemand ervoor kiest zich te laten ‘ombouwen’ tot vrouw.
In tegenstelling tot landen als Thailand, waar gendertransitie een zichtbaar en groeiend fenomeen is, blijft de animo hier opvallend laag.
Dat blijkt uit een recente analyse van het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC), gedeeld met GFC Nieuws.
Volgens de internationale organisatie is er in Suriname slechts een zeer klein aantal mensen dat deze ingrijpende stap zet, ondanks de wereldwijde toename van aandacht en acceptatie voor genderdiversiteit.
In landen als Thailand, Brazilië, de VS en sommige West-Europese staten is het aantal jongeren dat zich identificeert met een ander gender dan hun geboortegeslacht in de afgelopen jaren sterk toegenomen.
Daar speelt niet alleen de sociale acceptatie een rol, maar ook het beschikbare medische traject en de openheid in de samenleving.
Jongeren worden in die landen vaker aangemoedigd om hun identiteit te onderzoeken en eventueel uit te drukken via medische of sociale transitie.
Volgens het KIVC ligt dat in Suriname heel anders. De organisatie noemt als belangrijke factoren de heersende sociale normen, culturele opvattingen en religieuze overtuigingen die sterk doorwerken in de persoonlijke keuzes van mensen.
Daarnaast is er een gebrek aan medische voorzieningen en gespecialiseerde begeleiding voor transpersonen in het land, wat voor velen een extra drempel vormt.
Het KIVC legt uit dat er meer voorlichting nodig is, evenals veilige ruimtes waar genderidentiteit bespreekbaar gemaakt kan worden.
Zolang die maatschappelijke openheid uitblijft, verwacht het VrouwenCollectief geen grote toename van gendertransities in Suriname.
Foto ter illustratie.

P. Peterson is redacteur bij GFC Nieuws. Hij schrijft over gezondheid, lifestyle, technologie, misdaad en mondiale kwesties. Zijn scherpe blik en brede interesse geven het platform extra diepgang.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.