Er wordt via sociale media regelmatig kritiek geuit op de Surinaamse overheid omdat er soms wegen worden geasfalteerd tijdens regenachtige periodes.
Critici stellen dat asfalteringsprojecten alleen uitgevoerd zouden moeten worden wanneer het volledig droog is, omdat regen de kwaliteit van het asfalt zou kunnen aantasten en vroegtijdige schade zou veroorzaken.
Deskundigen geven in gesprek met GFC Nieuws echter aan dat deze kritiek gedeeltelijk klopt.
Hoewel het ideaal is om asfalt aan te brengen bij droog weer, maken moderne technieken en materialen het mogelijk om onder bepaalde omstandigheden toch door te werken, zelfs bij lichte regen.
Het is echter van zeer groot belang dat de ondergrond goed voorbereid is en dat er bitumenmengsels worden gebruikt die beter bestand zijn tegen vocht.
Zwaar regenweer vormt echter wel degelijk een probleem. Water kan in de asfaltlaag doordringen, wat de hechting aan de ondergrond vermindert en de levensduur van de weg kan verkorten.
Bij hevige regen is het dus onverstandig om met asfalteren door te gaan, omdat dit de kwaliteit en duurzaamheid van de weg ernstig kan beïnvloeden.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.