GFC TECHNOLOGIEREDACTIE- Dit is een beeld van de supernova ‘SN 2022qmx’, ontdekt in augustus 2022.
Het ingesloten gebied in het midden is een hoogresolutiebeeld verkregen met de ‘Keck-telescoop’ van het W.M. Keck Observatorium in Hawaï, gecombineerd met een laagresolutiebeeld van de omringende ruimte.
Vier lichtpunten in kruisvorm zijn zichtbaar nabij het centrum van een vaag ovaalvormige melkweg in het midden.
Deze lichtpunten zijn de gloed van SN 2022qmx, die gesplitst lijkt te zijn door het ‘zwaartekrachtlenseffect’. De melkweg waar SN 2022qmx plaatsvond is te zien boven links van de ovaalvormige melkweg.
Het zwaartekrachtlenseffect, een fenomeen waarbij licht dat wordt uitgezonden door een object aan de andere kant van een massieve hemellichaam (de lens) wordt vervormd, vergroot of gesplitst in meerdere beelden, leidt ertoe dat de supernova vanaf de aarde in vier delen lijkt te zijn gesplitst.
Ariel Goobar van de Universiteit van Stockholm en zijn onderzoeksteam melden dat SN 2022qmx plaatsvond op ongeveer 4 miljard lichtjaren afstand en bijna 25 keer is vergroot door het zwaartekrachtlenseffect.”
Foto: Joel Johansson

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.