94-jarige André Saheblal ontvangt Koninklijke onderscheiding

GFC NIEUWSREDACTIE- De 94-jarige Mr. André Jainundun Saheblal is door koning Willem-Alexander van Nederland benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau.

Deze bijzondere onderscheiding vond vandaag plaatst op de residentie van de Nederlandse ambassadeur aan de Anton Drachtenweg in Suriname.

Ambassadeur Henk van der Zwan heeft namens koning Willem-Alexander de onderscheiding gedaan.

President Chandrikapersad Santokhi heeft samen met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking deze plechtigheid bijgewoond.

Ambassadeur Van der Zwan gaf aan dat Saheblal deze onderscheiding krijgt vanwege zijn bijzondere en beroepsmatige activiteiten die altijd in samenhang zijn geweest met Nederland en Suriname.

“Het is mij een bijzonder genoegen om mede te delen dat Zijne Majesteit de Koning bij Koninklijk Besluit van 30 juni 2021 heeft behaagd de Heer Saheblal te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau”, sprak de diplomaat.

Volgens ambassadeur Van der Zwan heeft Saheblal in de afgelopen decennia een bijzondere bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaams-Nederlandse kennisoverdracht op juridisch gebied en zich onbaatzuchtig ingezet voor het recht.

President Santokhi bracht ook zijn felicitaties over aan Saheblal. Het staatshoofd ziet hem al een bindmiddel tussen drie diasporageneraties, te weten: kind van een contractarbeider uit India, kind van Suriname en met zijn kennis draagt hij bij aan de verbondenheid met de diaspora van Nederland.

“Ik heb vele meesters in de rechten gekend, maar ik heb weinig mensen gekend die het recht meester waren. Nog voordat u meester in de rechten was, had u al zoveel kennis dat u met de titel rondliep. U heeft veel bijgedragen, kennis overgedragen en schrijft nog steeds. Niet alleen binnen de rechtsgemeenschap, ook daarbuiten verricht u voldoende om uw dienstbaarheid te tonen aan de samenleving. Dit is wat we nodig hebben”, aldus Santokhi.

Saheblal dankte de ambassadeur voor de onderscheiding aan hem toegekend door de Koning van Nederland. Vanwege zijn hoge leeftijd en horende tot Covid-risicogroep kon hij helaas niet naar Nederland afreizen. Vandaar dat hij verzocht heeft de onderscheiding in Suriname te ontvangen. Hij dankte ook president Santokhi voor diens waarderende woorden.

Saheblal was 1948 tot 1963 werkzaam bij het districtsbestuur van het voormalig ministerie van Binnenlandse Zaken.

Van 1963 tot 1984 heeft hij zijn krachten gegeven op het ministerie van Justitie en Politie, onder andere in de functies Algemeen Secretaris, onderdirecteur en directeur.

Sinds 1979 was hij actief aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, waar hij verschillende cursussen heeft verzorgd.

Saheblal heeft tijdens de Binnenlandse Oorlog cursussen in Oorlogsrecht aan het Nationaal Leger verzorgd.

Verder was hij lid van de Commissie tot Wijziging van de Universiteitswet, lid en ondervoorzitter van de Commissie Vreemdelingenwet, lid Stichting Uitgave Surinaamse Jurisprudentie, Juridisch Adviseur van het Surinaamse Rode Kruis en Juridisch adviseur van Stichting Satya Dharma Suriname/Nederland.

Overige berichten