8 hardnekkige misverstanden over soa’s

Jongeren blijken er regelmatig naast te zitten als het aankomt op de soa-feiten. Zo denken sommige tieners dat de genitaliën wassen na seks bescherming biedt tegen soa’s. Of dat je via contact met een publiek toilet een soa kunt oplopen.

Hieronder enkele misverstanden:

1: Genitaliën wassen na seks biedt bescherming tegen soa’s
Feit: Douchen biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Sterker nog, bij vrouwen vergroot het zelfs de kans op het verkrijgen van één, blijkt uit onderzoek van het American Journal of Obstetrics and gynecology. Vaginiaal douchen na seks verandert de zuurtegraad in de vagina, wat de natuurlijke afweer tegen infecties als soa’s verstoort.

Misverstand 2: Via contact met een publiek toilet kun je een soa oplopen
Feit: soa’s worden overgebracht via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Van een (vieze) toiletbril zal je dan ook geen soa oplopen.

Misverstand 3: Van de eerste keer seks kun je geen soa krijgen
Feit: Het maakt niet uit of het de eerste of de honderdste keer is dat je seks hebt, als je partner een soa heeft dan kan hij of zij deze op je overdragen.

Misverstand 4: De pil biedt bescherming tegen soa’s
Feit: Met de pil laat je het lichaam als het ware denken dat er een zwangerschap is, waardoor er geen eisprong meer plaatsvindt. Het biedt daarmee bescherming tegen zwangerschap. De pil heeft echter niets van doen met bescherming tegen soa’s.

Misverstand 5: Twee condooms bieden twee keer zoveel bescherming
Feit: Condooms zijn zo ontworpen dat één volstaat. Twee condooms over elkaar heen gebruiken werkt averechts, door de frictie die ontstaat. Hierdoor kunnen scheurtjes en lekkage ontstaan. Houd het simpel en gebruik iedere keer als je seks hebt één condoom.

Misverstand 6: Je kunt dezelfde soa maar één keer in je leven oplopen
Feit: Voor de virale soa’s zoals HIV en herpes geldt: zodra je besmet bent, is dit levenslang. Je kunt wel andere strengen van hetzelfde virus oplopen als je onveilige seks blijft hebben.

Misverstand 7: Van antibiotica gaat een soa weg
Feit: Bacteriële soa’s, zoals chlamydia, kunnen inderdaad effectief met antibiotica bestreden worden. In 95 tot 98% van de gevallen zal de bacteriële infectie er door verdwijnen. Soms is de schade echter al verricht als de infectie al enige tijd in het lichaam rondwaart, voor aanvang van de behandeling.

Mythe 8: Van orale of anale seks kun je geen soa krijgen
Feit: De huid aan de binnenkant van je mond en endeldarm is kwetsbaar en lang niet zo sterk als de huid aan de buitenkant van je lichaam. Daarom is het eenvoudig om via deze plekken infecties over te dragen.