fbpx
8 feiten en fabels over ziekenhuisbacteriën

Ziekenhuisbacteriën zijn internationaal een hot topic. Dagelijks sterven duizenden mensen over de hele wereld aan de gevolgen van een besmetting met een ziekenhuisbacterie.

Onder het grote publiek lijkt een lichte paniek toe te slaan. Is MRSA de nieuwe ebola? Kom ik nog wel levend terug uit het ziekenhuis?

1) Feit of fabel: Een andere naam voor ziekenhuisbacterie is MRSA

De ziekenhuisbacterie, ook wel superbacterie (Eng. Superbug) genoemd, is een informele verzamelnaam voor bacteriën die resistent zijn geworden voor (bijna) alle soorten antibiotica.

Wanneer niet enkel bacteriën maar ook virussen of andere resistente pathogene micro-organismen zoals schimmels en parasieten worden aangeduid spreekt men van Bijzonder Resistente Micro-Organismen of BRMO.

Bron: Wikipedia

Half feit, half fabel. MRSA is slechts één van de verschillende ziekenhuisbacteriën (zie kader).

2) Ziekenhuisbacteriën komen alleen voor in ziekenhuizen, je kunt alleen in een ziekenhuis besmet raken

Fabel. De naam ‘ziekenhuisbacterie’ is bedrieglijk. Zij werden zo genoemd omdat in ziekenhuizen werd ontdekt dat deze groep bacteriën resistent is voor veel tot bijna alle antibiotica.

Volgens Amerikaanse cijfers komt maar 60 procent van alle MRSA-gevallen voor in ziekenhuizen. De overige uitbraken komen voor bij onder meer personen die dicht op elkaar zitten, bijvoorbeeld teamsporters, mensen op een slaapzaal, gedetineerden en militairen.

3) Een besmetting met ziekenhuisbacteriën is ongeneeslijk

Fabel. Ziekenhuisbacteriën zijn ongevoelig voor veel antibiotica, maar er zijn toch enkele medicamenten waar zij op reageren (hoewel zij ook voor die in toenemende mate resistent worden). Daarnaast zijn er bewezen effectieve behandelingen met enzymen en virussen die bacteriën doden – zonder resistentie.

Er zijn ook veelbelovende experimenten met kokosolie; het laurinezuur in deze olie wordt in het lichaam omgezet in monolaurine dat ziekenhuisbacteriën doodt.

4) MRSA-besmettingen zijn zeldzaam

Fabel. Helemaal niet. Gemiddeld loopt een derde van de wereldbevolking rond met MRSA of een andere ziekenhuisbacterie zonder dat de drager dat in de gaten heeft. Het wordt pas een probleem wanneer de bacterie overspringt op iemand met weinig weerstand.

5) MRSA is niet erg besmettelijk

Fabel. MRSA is zeer besmettelijk. En, zoals gezegd, de besmetting hoeft niet binnen een ziekenhuis plaats te vinden. Een gezonde drager, bijvoorbeeld een familielid dat een zieke bezoekt, kan tijdens het ziekenhuisbezoek de bacterie overbrengen op het zieke familielid.

Ziekenhuispersoneel is heel vaak drager, dus de besmetting kan ook door een schoonmaker worden verspreid. Voorkomen is dan ook erg belangrijk, bijvoorbeeld door de handen goed te wassen (met een bacteriedodende zeep) tussen alle patiëntcontacten of na gebruik van de wc.

6) MRSA komt alleen bij mensen voor

Nog zo’n fabel. Door intensief gebruik van antibiotica in de veeteelt ontstaat ook daar resistentie. De resistente bacterie kan met de biefstuk of kippenborst je keuken binnenkomen en door onvoldoende hygiënemaatregelen op de huisgenoten overslaan.

7) MRSA is een groeiend probleem

Juist niet – althans, als je het specifiek over MRSA hebt. In verschillende landen ontdekte men dat MRSA op zijn retour is. Het slechte nieuws: er komen steeds meer andere ziekenhuisbacteriën.

8) Een MRSA-besmetting is niet dodelijk

Niet altijd. MRSA is op zijn retour maar de dodelijke vorm van deze bacterie blijft… eh, dodelijk. Een Amerikaans onderzoek uit 2005 gaf aan dat 94.360 MRSA-infecties verantwoordelijk waren voor 18.650 sterfgevallen. Met de afname van MRSA in ziekenhuizen is het aantal overlijdens gerelateerd aan stafylokokken gedaald tot 10.800 per jaar waarvan de helft toegeschreven kan worden aan MRSA.

Bovendien, we zeiden het eerder al: door overmatig gebruik van antibiotica zullen er steeds meer typen ziekenhuisbacteriën ontstaan.

Meer nieuws

Nieuw ADEKUS-bestuur officieel ingesteld

GFC NIEUWS- Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het nieuw bestuur van de Anton de Kom Universiteit geïnstalleerd. Dikke mensen slanken het…

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…