7000 hectare ingezaaide padie dreigt verloren te gaan vanwege watertekort

rijst padie

GFC NIEUWSREDACTIE- Grote delen van Suriname hebben al enkele weken te kampen met een ernstig watertekort.

Behalve woonwijken landelijk, dreigt in Nickerie ruim 7000 hectare ingezaaide padie verloren te gaan, vanwege watertekort.

Mahinder Jogi, volksvertegenwoordiger van Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) vraagt de regering aandacht voor de rijstboeren in Nickerie.

Er is dit seizoen 21.000 hectare ingezaaid door inspanningen van de landbouwers, maar in Wageningen en de Middenstandpolder, waar er in totaal 7000 hectare is ingezaaid, dreigt de aanplant verloren te gaan vanwege watertekort.

Er is sprake van verzilting in de Nickerierivier, waardoor er geen water van de rivier op de percelen ingelaten kan worden.

De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) bevestigt in een bekendmaking dat diverse gebieden te kampen hebben met een ernstig watertekort.

Er zijn verschillende oorzaken die hiervoor hebben gezorgd. Het klantenbestand van de SWM is enorm toegenomen, maar er zijn niet genoeg investeringen gedaan voor uitbreiding van het waternetwerk en voor onderhoudswerkzaamheden. De vele stroomonderbrekingen zorgen ook voor de lage druk op het waternet.

OOK INTERESSANT
Regering neemt belangrijke beslissingen over grondconversie en grondhuurvergoeding

Het bedrijf werkt nu korte termijn oplossingen uit om de samenleving te voorzien van drinkwater.