fbpx

7 dagelijkse gewoonten voor een gezonder hart

GFC NIEUWSREDACTIE- Hoewel sterfgevallen door kanker de neiging hebben om meer aandacht te krijgen, is hartaandoeningen nog steeds de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden in de Verenigde Staten, en het is een gezondheidsprobleem dat zowel mannen als vrouwen treft.

Het goede nieuws is dat u uw risico op hart- en vaatziekten (hartaandoeningen en beroertes) kunt verlagen door uw levensstijlgewoonten aan te passen.

Hieronder enkele eenvoudige gewoonten die uw risico op hart- en vaatziekten of een hartaanval kunnen verlagen.

Eet twee keer per week vis

Vis is een uitstekende bron van eiwitten, omega-3 vetzuren en veel vitamines en mineralen. Het eten van ten minste twee porties vis per week kan het risico op hartaandoeningen verminderen.

Beperk verzadigde vetten en transvetten

Verzadigde vetten worden aangetroffen in dierlijke producten, waaronder rood vlees en zuivel, terwijl transvetten door de mens gemaakte vetten zijn die worden gemaakt wanneer fabrikanten waterstof aan plantaardige olie toevoegen. Zowel verzadigde vetten als transvetten verhogen het risico op hartaandoeningen en beroertes door de bloedlipideniveaus te veranderen.

Kies gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten

Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn overvloedig aanwezig in olijfolie, koolzaadolie, arachideolie en avocado’s. Deze vetten verlagen het “slechte” LDL-cholesterolgehalte en verhogen het “goede” HDL-cholesterolgehalte. Ze worden beschouwd als “goede” vetten omdat ze helpen het risico op hartaandoeningen te verlagen.

BEKIJK OOK
Slapeloosheid verhoogt het risico op dementie bij oudere volwassenen

Kies volle granen boven geraffineerde granen

Volle granen zijn een uitstekende bron van vezels en kunnen u helpen zich langer vol te voelen. Ze zijn ook goede bronnen van B-vitamines, belangrijk voor het energiemetabolisme en de gezondheid van het hart. Vermijd geraffineerde granen, zoals wit brood en witte bloem.

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium en magnesium

Kalium en magnesium zijn essentiële mineralen voor de gezondheid van het hart. Kalium is overvloedig aanwezig in groenten en fruit, en volle granen, noten en zaden zijn rijke bronnen van magnesium.

Behoud een gezond gewicht en tailleomvang

Een gezond gewicht behouden is belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor het behoud van een gezonde tailleomvang. De body mass index (BMI) wordt gebruikt om in te schatten of iemand een ideale gewichts- en lengteverhouding heeft. Het houdt echter geen rekening met spiermassa of vet in de buikstreek, wat een sterker effect heeft op hartaandoeningen dan BMI.

Beweeg regelmatig per week

Een van de beste manieren om de gezondheid van je hart te verbeteren, is door regelmatig te oefenen. De American Heart Association beveelt op de meeste dagen van de week ten minste 30 minuten aërobe oefening met matige intensiteit aan (zoals stevig wandelen of fietsen).