fbpx

6e Vegetarian Food Festival op komst

Het is misschien (nog) niet zo gebruikelijk maar toch zijn er Surinamers (binnen en buiten Suriname) die vegetariër of zelfs veganist zijn. Voor die groep wordt op 11 en 12 november het Vegetarian Food Festival georganiseerd in Paramaribo.

Voor de zesde keer wil stichting Eat Yourself Healthy laten zien dat vegetarisch eten helemaal niet saai hoeft te zijn. Lorraine Hooplot-Vreden, de oprichter van de stichting en organisator van het festival, vertelt er meer over.

Lorraine Hooplot-Vreden is een van die Surinaamse vegetariërs. Ze vond het niet ethisch om vlees te eten, ondanks dat ze het heel graag lustte. “Vanaf mijn 18e had ik periodes waarbij ik soms maanden geen vlees at. Ik begon dan weer omdat ik het lekker vond. Ik doe al zeker 8 jaar de Raj Yoga meditatie en daardoor kon ik eindelijk stoppen met vlees eten. Het lukte me op een gegeven moment gewoon niet meer.”

Samen met Mildred Kloof (secretaris) en Jetty Olff (penningmeester) vormt Lorraine Stichting Eat Yourself Healthy. De stichting houdt zich bezig met de promotie van een vegetarische leefstijl en doet dat onder andere door events te organiseren, waarvan het Vegetarian Food Festival het belangrijkste evenement is. “Het aanbod aan vegetarisch eten in Suriname is heel summier en je bent eigenlijk een vreemde eend in de bijt als je vegetariër bent op feestjes, etc. Ik wilde laten zien welke voordelen het vegetarisme heeft voor mensen en dat vegetarisch eten meer is dan een bordje rijst met groente. Want dat is wat men denkt: dat vegetarisch eten saai is en er niet veel variatie is.”

Lorraine durft geen schatting te doen van het aantal vegetariërs in Suriname. Wel denkt ze dat de groep groeit. “Daarnaast zijn er ook mensen die gewoon gezonder willen eten, mensen die wel vis maar geen vlees eten. Anderen die een of meerdere keren per week vegetarisch willen eten, etc. Wat we ook zien is dat er nogal wat mensen zijn die zeggen dat hun kind helemaal geen vlees wil eten en dan willen weten hoe ze lekker vegetarisch kunnen koken.”

oor al die geïnteresseerden vindt dus voor de zesde keer het festival plaats. Lorraine: “We zijn als een klein evenement begonnen met denk ik net 8 stands en 250 bezoekers, maar uiteindelijk hadden we vorig jaar zo’n 500 tot 600 bezoekers per dag en ongeveer 19 stands. Het is niet makkelijk om elk jaar het festival te organiseren vanwege stijgende kosten etc, maar tot nu toe is het gelukt.

Op het festival worden er vegetarische gerechten aan de mens gebracht van lasagna tot pom en van fiadu tot matcha cake. Daarnaast zijn er elk jaar lezingen en doen we ons best om ook kookdemo’s te doen. Vorig jaar hebben we in verband met Wereld Diabetes dag op de tweede festivaldag aandacht besteed aan diabetici. Dit jaar zal als alles goed loopt, Joy Ann Hinds, een van onze actieve ondersteuners, haar vegetarisch kookboek voor diabetici launchen op 12 november.”(GFC)