Auto rijdt in op demonstranten, politieheli stort neer: triest verloop racistische demonstratie

Een auto die in volle vaart inreed op demonstranten en een politiehelikopter die neerstortte tijdens botsingen tussen extreemrechtse en linkse activisten: het weekeinde was roerig in het Amerikaanse Charlottesville.

Het draait allemaal om een bronzen sculptuur van Robert E. Lee, een geconfedereerde generaal die zich aan het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1865 overgaf aan generaal Ulysses S. Grant.

In het Zuiden werden veel monumenten voor Lee opgericht.  Na de racistische moord in 2015 op negen zwarte kerkgangers in Charleston (South Carolina) werd het verzet groter tegen dit soort herdenkingstekens voor personen die symbool staan voor een periode van onderdrukking van zwarten in de VS.

In april van dit jaar besloot het stadsbestuur het beeld van Lee te laten verwijderen. Racistisch Amerika reageerde als door een wesp gestoken.

Zaterdag begon met wat werd omschreven als “een van de grootste acties van witte racisten in de Amerikaanse geschiedenis”. 

Honderden witte supremacisten en neonazi’s waren het doorgaans slaperige stadje in Virginia binnengetrokken om te ageren tegen de geplande verwijdering van het geconfedereerde monument.

Plaatselijke antiracisten en antifascisten ontvingen hen met tegendemonstraties.

De sfeer werd nog grimmiger toen een auto opzettelijk inreed op een groep antiracisten. Ten minste één vrouw werd doodgereden.

Ooggetuigen zeggen dat zij tientallen personen de lucht in zagen vliegen. 35 mensen raakten zwaar gewond.

De bestuurder van de auto is gearresteerd. Gouverneur Terry McAuliffe riep de noodtoestand uit. Het stadsbestuur kondigde een avondklok af.

Terwijl het in de stad spookte, stortte een politiehelikopter die de schermutselingen vanuit de lucht observeerde, neer in een bosrijk gedeelte van de stad. Daarbij kwamen twee inzittenden om het leven.

Overige berichten