fbpx

55% kiezersvolk bestaat uit ‘first & second time voters’

GFC NIEUWS- Jutta Soekarnsingh, beleidsadviseur op het ministerie van Biza en lid van de verkiezingscommissie voorlichting, zegt dat ongeveer 55% van het kiezersvolk bestaat uit first & second time voters.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft daarom als organisator van de algemene vrije- en geheime verkiezingen een edutainment event georganiseerd op de parkeerplaats van TBL-cinemas met de ondersteuning van de UNDP.

Verschillende artiesten en relevante jeugdleiders hebben op 11 oktober op een speciaal daarvoor opgezet podium een twee-uur durende edutainment neergezet.

Biza wil op deze manier de first & second time voters bewust maken van de aankomende verkiezingen om hieraan deel te nemen en hun stimuleren om hun persoonsgegevens te controleren.

“Ik blik wel tevreden terug, omdat de commissie met haar opzet artiesten heeft betrokken die op hun manier de boodschap hebben overgebracht naar de beoogde doelgroep. Hiermee is ook ons doel bereikt om op deze manier de kick-off te doen voor de burgereducatie richting verkiezingen van 25 mei 2020.”

BEKIJK OOK
Drietal opgepakt na mislukte roofoverval op goudveld

Verder laat Soekarnsingh weten dat als het gaat om de first voters er ook schoolbezoeken zijn opgenomen. Hier voorafgaand zal in november de identiteit van de verkiezingen, welke onder andere inhoudt de slogan, lied en logo voor de verkiezingen van mei 2020 worden bekendgemaakt.

Tijdens het event werd er voor kiesgerechtigden ook nagegaan of zij voorkomen in het kiezersregister. Hun persoonsgegevens werden direct gecontroleerd op juistheid. Alle namen moeten bijvoorbeeld goed zijn geschreven of de geboortedatum moet kloppen.

Een belangrijke controle die direct werd gedaan, is nagaan of het adres van de kiesgerechtigde klopt. Veel jongeren vooral, zijn zich niet ervan bewust dat zij bij verhuizing, hun adreswijziging dienen door te geven bij hun Bureau voor Burgerzaken.

Bleek het adres van de kiesgerechtigde niet te kloppen, dan kon het verzoek tot adreswijziging ter plekke worden gedaan.

In totaal zijn er voor 376 kiesgerechtigden de gegevens gecontroleerd tijdens de edutainment.