fbpx

530 koeien plus drie Land Cruisers: ‘Verkocht, u mag trouwen!’

aboctanchon3b9j3d5be93addd3d401 | GFC500 koeien, twee luxeauto’s, 10.000 dollar cash, twee fietsen, een boot, mobiele telefoons: de mannen probeerden elkaar te overtroeven tijdens een online veiling die via Facebook werd gepropageerd. Het object dat werd verkocht: een meisje van 17 in Zuid-Soedan.

Kok Alat, de hoogste bieder, een miljonair slash zakenman van driemaal haar leeftijd, kocht daarmee het recht om Nyalong Ngong Deng te huwen als zijn negende vrouw. Hij troefde met zijn bod van 530 koeien, drie Land Cruiser V8’s, plus nog eens 10.000 dollar, Mayom Riak af, de plaatsvervangend gouverneur van de staat die met een bod van 353 koeien meedeed aan de openbare verkoop.

Die veroorzaakte grote woede in Zuid-Soedan en daarbuiten. Facebook verwijderde de auctie pas na enkele dagen en weigerde commentaar hierover te geven.

OOK INTERESSANT
Op de vlucht geslagen autobestuurder probeerde agenten eerst om te kopen

Oeroude traditie

Een woordvoerder van de overheid weigert te spreken van een vendutie: “Als je er met Europese ogen naar kijkt, zou je het een veiling kunnen noemen.

Maar je moet ernaar kijken door een Afrikaanse bril, want het is een traditie die duizenden jaren terug gaat. Er is niet eens een woord voor in het Engels,” zegt woordvoerder Ateny Wek Ateny.

Met de bruidsschat laat de bruidegom de familie van zijn aanstaande zien dat hij in staat is goed voor hun dochter te zorgen. Families zien de ‘veiling’ als een goede manier om de juiste schoonzoon uit te kiezen.