fbpx

53-jarige Duitser vijfde persoon die is genezen van HIV

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers kondigen aan dat een 53-jarige man in Duitsland is genezen van hiv.

Aangeduid als “de Düsseldorfse patiënt” om zijn privacy te beschermen, zeiden onderzoekers dat hij het vijfde bevestigde geval van een HIV-genezing is.

Hoewel de details van zijn succesvolle behandeling voor het eerst werden aangekondigd op een conferentie in 2019, konden onderzoekers niet bevestigen dat hij op dat moment officieel was genezen.

Vandaag kondigden onderzoekers aan dat de patiënt uit Düsseldorf nog steeds geen detecteerbaar virus in zijn lichaam heeft, zelfs niet nadat hij vier jaar geleden met zijn hiv-medicatie was gestopt.

“Het is echt genezing, en niet alleen remissie op lange termijn,” zei Dr. Bjorn-Erik Ole Jensen, die details van de zaak presenteerde in een nieuwe publicatie in “Nature Medicine.” “Dit duidelijk positieve symbool geeft hoop, maar er is veel werk te doen,” zei Jensen.

OOK INTERESSANT
Matcha-theepoeder heelt depressie: nieuw onderzoek naar hoe het de stemming en mentale prestaties verbetert

Voor de meeste mensen is HIV een levenslange infectie en het virus is nooit volledig uitgeroeid. Dankzij moderne medicatie kunnen mensen met hiv een lang en gezond leven leiden.

De Düsseldorfse patiënt voegt zich bij een kleine groep mensen die onder extreme omstandigheden zijn genezen na een stamceltransplantatie, meestal alleen uitgevoerd bij kankerpatiënten die geen andere opties hebben.

Een stamceltransplantatie is een risicovolle procedure die effectief het immuunsysteem van een persoon vervangt. Het primaire doel is om iemands kanker te genezen, maar de procedure heeft in een handvol gevallen ook geleid tot een hiv-genezing.