480.000 doden door coronavirus de komende maanden, voorspellen Amerikaanse topexperts

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE-  Er zullen de komende 3 tot 7 maanden waarschijnlijk ruim een half miljoen mensen wereldwijd overlijden door besmettingen met het dodelijke coronavirus. De verwachting is dat er in deze periode ruim 48 miljoen patiënten noodzakelijk in het ziekenhuis zullen worden opgenomen en 96 miljoen mensen besmet zullen raken.

Dat zeggen verscheidene zeer gerespecteerde en ervaren Amerikaanse professoren die gespecialiseerd zijn in infectieziekten.

Niet alleen ouderen boven de 55 jaar, maar ook personen die te dik zijn (obesitas), suikerziekte of hoge bloeddruk hebben,  rokers, mensen  met een zwak immuunsysteem evenals hart- en longpatiënten lopen het grootste risico om door het virus te overlijden.

“De gevolgen van een besmetting met het coronavirus zijn 10 tot 15 keer erger in vergelijking met de ergste griep die ooit op onze planeer heeft geheerst.  Wij moeten de desastreuze gevolgen die het coronavirus met zich meebrengt helemaal niet onderschatten”, zegt  Michael Osterholm, een Amerikaanse  internationaal gerespecteerde professor op het gebied van infectieziekten.

Wij staan pas aan het begin van de grote ellende, pijn lijden en verdriet. Dit gaat de komende maanden alleen maar erger worden en veel mensenlevens opeisen. Er zullen veel personen beademd moeten worden en de IC – units van de ziekenhuizen zullen zwaar overbelast worden.

Volgens topexperts is het coronavirus zeer besmettelijk.

“Het virus kan zelfs door  personen die niet weten dat ze besmet zijn, dus geen klachten hebben en zich kerngezond voelen, die dus  ook niet hoesten, niezen, koortsig of snotterig zijn, makkelijk worden overgebracht op anderen. Dat kan door bijvoorbeeld al door dichtbij een ander te ademen”, waarschuwt Osterholm. De uitkomsten van een onderzoek in Duitsland  dat maandagnacht is vrijgegeven bevestigen dat. 

In Suriname zijn er nog geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid doet echter een dringend beroep op de gemeenschap om de adviezen te volgen.

Wat kun je doen om eventueel een besmetting met het coronavirus, andere virussen en ziektemakers te verminderen?

Elkaar de handen niet schudden, je handen veel vaker wassen met vloeibaar zeep en vervolgens drogen met een schoon wegwerp servet  en/of desinfecteren met een alcoholgel. Gebruik in publieke ruimten, na het wassen van je handen, een schoon servet om de kraan te sluiten en eventueel deurknoppen te bedienen.

Vermijdt ook het contact met personen die koorts hebben en/of griep – of verkoudheidsverschijnselen vertonen of uit risicogebieden komen. Bij hoesten en/of niezen een wegwerp zakdoek gebruiken en deze gelijk in de vuilbak doen om anderen niet te besmetten. Indien nodig hoesten en/of niezen in de binnenkant van de ellebogen. Blijf bij griep, verkoudheid, koorts en ademhalingsklachten thuis.

Bent u koortsachtig, kortademig of heeft u ongewone longproblemen en een recente reisgeschiedenis naar risicogebieden? Dan is het aan te raden om direct naar uw huisarts te gaan en te bellen naar de BOG-hotline op 178.

Klik op de link voor de interview met professor Michael Osterholm >> https://www.youtube.com/watch?v=E3URhJx0NSw

Lees hieronder meer over professor Michael Osterholm>>

Michael Osterholm is an internationally recognized expert in infectious disease epidemiology. He is Regents Professor, McKnight Presidential Endowed Chair in Public Health, the director of the Center for Infectious Disease Research and Policy (CIDRAP), Distinguished Teaching Professor in the Division of Environmental Health Sciences, School of Public Health, a professor in the Technological Leadership Institute, College of Science and Engineering, and an adjunct professor in the Medical School, all at the University of Minnesota.

Overige berichten