fbpx
47 jaar karate in Suriname

Vandaag, dinsdag 7 mei, is de historische dag voor de karatesport in Suriname.

Voor het eerst in de geschiedenis van de sport in Suriname werd er een karateschool opgericht.

Cecil Tirion die zijn opleiding bij Loek Hollander en Jon Bluming heeft gehad in Nederland begon toen de eerste groep Surinamers vertrouwd te maken met de beginselen van de Karatesport.

Deze pioniers in de kyokushinkai stijl waren: de heren: H.Bergraaf, R.van Geenen, D.Gummels, H.Mac Andrew, W.Lie A Njoek, H.Schenkers, E.Simons, J.de Zwart, H.van Horenbeek †, J.Hendrison, en mevrouw R.van Horenbeek-De Clerq.

Voor het eerst werden begrippen als “zazen, kata, kumite, tameshiwari(breektest),tsuki waza, uke waza, geri waza, ippon kumite etc. in de gevechtssport gehanteerd. Ook hoe een karateles dient te worden verzorgd.

Maar een term die grote bekendheid kreeg, ook buiten de dojo (trainingszaal) was de groet “OESH”. Veel vrienden en anderen in Paramaribo en omstreken raakten steeds meer vertrouwd met deze vorm van elkaar begroeten.

Vermeld moet worden dat de karateka’s Paul del Prado, Hedwig Lobman en John Reeberg een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de verdere ontwikkeling van de karatesport in ons land. Hulde ook aan alle anderen die zich hebben ingezet voor deze nieuwe tak van sport in ons land en aan degenen uit deze sport die ons eerder hebben verlaten.

De Surinaamse Karate Associatie is officieel op 7 september 1982 opgericht (door Tirion). In 1982 werd de SKA in tegenwoordigheid van Tirion in Taipeh (Taiwan) full member tijdens de algemene ledenvergadering van de WUKO. Tegenwoordig dragen zij de naam World Karate Federation.

Cecil Tirion is de huidige voorzitter van de nationale bond Amateur Karate Unie (augustus 1986). De AKU is aangesloten bij de wereldkaratebond International Traditional Karate Federation (ITKF).

Meer nieuws

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.