44 dood in Iran na drinken alcohol tegen coronavirus

GFC NIEUWS- Alcohol kan het coronavirus niet doden, hoeveel je ook drinkt en hoe sterk de drank ook is.
Dat alcohol het virus doodt is een gerucht dat in Iran de ronde doet. Alcoholvergiftiging heeft daarom tot nu toe aan 44 mensen het leven gekost in het land. Naar verluidt doodt alcohol – net als desinfecterende handgel – het coronavirus.
Desinfecterende handgel met een alcoholpercentage van tussen de 60 en 80 procent, kan het coronavirus doden doordat de alcohol het beschermende vetmembraan van het virus oplost. Maar gewone alcohol, die vaak rond de 40 procent ligt, of de zelfgemaakte moonshine-alcohol die in Iran op de zwarte markt wordt verkocht, kan het virus niet doden of besmetting voorkomen.
Er is nog geen onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op het coronavirus. Maar een wat ouder onderzoek duidt erop dat mensen die vaak en veel drinken, vaker verkouden zijn dan mensen die weinig of niet drinken.
Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat een grote hoeveelheid alcohol het niveau van antigeen-specifieke lymfocyten, ook wel bekend als T-cellen, doet afnemen, toont een onderzoek uit 2015 aan.
T-cellen die in het bloed en het lymfeweefsel aanwezig zijn, zijn verantwoordelijk voor de vorming van antilichamen. Ze vallen lichaamscellen aan die bijvoorbeeld door een virale infectie zijn beschadigd of gemuteerd en doden die. Dus een grote hoeveelheid alcohol kan het tegenovergestelde effect hebben.

Overige berichten