fbpx

40ste reguliere vergadering van staatshoofden en regeringsleiders gestart

De 40ste reguliere vergadering van de conferentie van staatshoofden en regeringsleiders van de Caribische gemeenschap is officieel gestart op Saint Lucia.

Donderdag zijn de regeringsleider bijeengekomen om te beraadslagen over zaken de CARICOM rakende. Vicepresident Ashwin Adhin vertegenwoordigt president Bouterse tijdens deze meetings.

Voorafgaand de vergaderingen was er woensdag een openingsceremonie gehouden, waar zowel de uitgaande voorzitter van CARICOM, Timothy Harris, alsook de huidige voorzitter van Caricom, Allen Chastanet, enkele van de sprekers waren.

De huidige voorzitter van Caricom haalde in zijn toespraak aan dat nu meer dan ooit een vereiste van Caricom is, om gedurfde keuzes te maken om zo ons bestaan veilig te stellen.

Het belangrijkste focuspunt tijdens de toespraken was klimaatsverandering. De afgelopen jaren zijn meerdere gebieden in het Caraïbisch gebied blootgesteld aan vernietigende natuurrampen. Ook Suriname ervaart de nasleep van deze rampen.

BEKIJK OOK
VSG en KAMPOS dienen opnieuw klacht in bij DNA: organisaties bezorgd over collectieve rechten

Voor de secretaris-generaal van de United Nations, Antonio Guterres, die eveneens aanwezig was bij de openingsceremonie, is het overduidelijk dat wij dringend de wereldwijde uitstoot van schadelijke stoffen moeten verminderen. Ook moeten wij gezamenlijk werken om ervoor te zorgen dat de wereldwijde temperatuurstijging niet verder omhoog gaat.

Adhin heeft met de premier van Noorwegen, Erna Solberg, die een van de speciale gasten is bij de meeting, een bilateraal onderhoud gehad.

De vergadering wordt vandaag afgesloten.