400 personen doen mee aan opleiding Integraal Waterbeheer

GFC NIEUWSREDACTIE- 400 personen in Suriname hebben zich opgegeven voor de opleiding Integraal Waterbeheer die op 17 juli van start is gegaan.

De opleiding is opgezet door de Stichting Waterforum Suriname in samenwerking met United Nations Development Program (UNDP), Global Climate Change Alliance (GCCA+) en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

Volgens Manoj Hindori bestuurslid van Stichting Waterforum Suriname is de opleiding er om de capaciteit van de nodige skills in de watersector te upgraden.

“We merken dat er veel vraag is naar die kennis in de vorm van een gestructureerde opleiding vooral die op maat van de Surinaamse watersector gesneden is”, stelt Hindori.

De opleiding bestaat uit 8 modules die afhankelijk van de behoefte van de deelnemers separaat of als een gehele opleiding gevolgd kunnen worden.

Deze modules worden verzorgd door opleiders die geaccrediteerd zijn op de Universiteit van Suriname, Afdeling Milieuwetenschappen. Na de opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat die door de discipline milieuwetenschappen is geaccrediteerd.

OOK INTERESSANT
Lorenzo(5) die maandag door schorpioen werd gestoken blaast laatste adem uit

“We zijn heel blij dat we als waterforum het initiatief hebben genomen. Via de universiteit kunnen andere instanties zoals de Polytechnic College Suriname (PTC) en het Natuurtechnisch Instituut (NATIN) ook enkele modules opnemen in hun vakkenpakket, dan weten we zeker dat het zaadje dat we nu planten mooie vruchten zal afwerpen”.

Een van de modules genaamd Water Governance betreft waterwetgeving. Hindori legt uit dat er in Suriname thans drie concept waterwetten zijn op het gebied van grondwater ter bescherming van de drinkwaterbronnen en de omgeving van waterbronnen. Echter zijn deze die wetten nog niet behandeld in het parlement.

“Daar willen we ook aandacht aan besteden. Hoe kunnen wij als partijen in de watersector het zo ver krijgen dat die concept waterwetten op de agenda van De Nationale Assemblee belanden. Waterwetgeving is heel erg belangrijk”.

Momenteel is er een vierde waterwet Bescherming Oppervlakte Water in de maak. Rond eind augustus 2023 moet het concept van deze wet gereed zijn.

OOK INTERESSANT
Suriname behaalt derde evaluatie bestuursraad IMF