fbpx

40-jarige ASFA heeft bestaansrecht bewezen

GFC NIEUWS- De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) bestaat op 25 september precies 40 jaar.
40 jaar terug is de ASFA afgesplitst van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Reden daarvoor was toentertijd dat fabrikanten van mening waren dat hun stem onvoldoende werd geprojecteerd naar de community en zeker naar beleidsmakers toe. De organisatie is vast wel gegroeid, volgens voorzitter Wilgo Bilkerdijk heeft de ASFA haar bestaansrecht bewezen.
De rol van ASFA
De rol van de ASFA is sec de belangen van de productiesector behartigen. “Aan de ene kant biedt de ASFA rechtstreeks individuele ondersteuning aan bedrijven. Aan de andere kant is het voor de ASFA best wel een luxe positie om rechtstreeks toegang te hebben tot beleidsmakers. Nu moet ik me erbij haasten om te zeggen dat het niet altijd even succesvol is”, stelt voorzitter Wilgo Bilkerdijk.
Hij verwijst hierbij naar de keuzes die de politiek doorgaans maakt, welke niet de ondersteuning dragen van het bedrijfsleven en haalt de recente valutawet aan.
Als indicator voor groei geeft Bilkerdijk aan, de directe betrokkenheid van de ASFA en VSB in onder meer de Staatsraad, de SER, de Suriname Business Forum, het Arbeidsadviescollege, ABS en Standaarden Bureau. Ook daar behartigen de ASFA en VSB de belangen van hun leden.
De 40-jarige ASFA zal haar jaardag vanwege de Covid-19-pandemie aangepast vieren. Eén van de activiteiten in verband met haar jaardag is het organiseren van drie conferenties.
Toekomst
Bilkerdijk meent dat er na al de jaren voornamelijk behoefte is aan een change of concept. “Geen change van een politieke setting, maar een ander inzicht voor het in ontwikkeling brengen van het land, “we need to flip the script,” stelt hij.
ASFA is de boodschapper van de lokale productie. De VSB heeft haar recht van bestaan ook bewezen, daar is er geen discussie over. Je ziet daarom ook dat de ASFA en VSB nu steeds vaker samen optrekken, omdat er een stukje volwassenheid is ontstaan in het bedrijfsleven tussen de ondernemers allemaal. Je wilt wel één force hebben binnen de private sector, vandaar dat de samenwerking aan het herstellen en ook groeiende is”, vertelt Bilkerdijk.

BEKIJK OOK
CID en AT houden illegale wapenhandelaar aan