37 jaren onschuldig in gevangenis, eindelijk vrij

Malcolm Alexander liep dinsdag als vrij man de Jefferson Parish Correctional Center uit, waar hij bijna 38 jaren onschuldig gevangen had gezeten. Hij was 20 toen hij op 10 december 1980 levenslang kreeg voor een verkrachting.

Het slachtoffer had de dader nauwelijks kunnen zien tijdens de aanval en wist dan ook niet zeker of zij de juiste man aanwees tussen de honderden politiefoto’s die zij moest doornemen.

Toch werd Alexander op deze ene, weifelachtige verklaring, schuldig bevonden en tot levenslang veroordeeld in een proces dat slechts één dag duurde. Zijn advocaat riep geen getuigen op en deed weinig om hem te verdedigen.

De doorbraak kwam in 2013, toen DNA-materiaal uit de zaak nog eens werd bekeken. Het enige materiële ‘bewijs’ waar Alexander op werd veroordeeld was één schaamhaar.

Dat was gevonden op de plaats delict, maar het haartje was niet van het slachtoffer en ook niet van de veroordeelde. Ander bewijsmateriaal waar het DNA  van de dader op zat, was kort na zijn veroordeling door de politie vernietigd.

Barry Scheck van de organisatie Innocence Project, die had gevochten om de zaak heropend te krijgen, zegt dat Alexander nooit zou zijn veroordeeld als zijn advocaat zijn werk naar behoren had gedaan.

Overige berichten