31 mei tot en met 18 juni total lockdown

GFC NIEUWSREDACTIE- Ingaande maandag 31 mei tot en met 18 juni geldt een total lockdown.

Dit deelde president Chandrikapersad Santokhi zojuist mee op een spoedpersconferentie.

Maandag, woensdag en vrijdag zal de gemeenschap de gelegenheid krijgen om de nodige boodschappen te halen.

Uit de informatie die de regering heeft ontvangen van het Outbreak Managementteam is de COVID-19 situatie in ons land zeer zorgwekkend te noemen.

Santokhi haalde aan dat de besmettingen exponentieel toenemen. De ziekenhuizen hebben geen capaciteit meer om zieken op te vangen.

De regering verklaart per vrijdag 28 mei dat de situatie in ons land als Code Paars kan worden gekwalificeerd. Voor de ziekeninstellingen geldt Code Zwart.

De situatie is ondragelijk en zal moeten veranderen. Als het zo doorgaat zullen de gevolgen niet te overzien zijn. President Santokhi gaf aan, dat enkele bedrijven open zullen blijven zoals supermarkten, bakkerijen, slagerijen en bouwmaterialenzaken. Dit onder strenge voorwaarden.

Er zal streng opgetreden worden tegen de bedrijven die zich niet aan regels houden. De dagen waarop ze open zijn zijn maandag, woensdag en vrijdag. Alle bekende maatregelen blijven van kracht. President Santokhi vroeg de samenleving begrip voor de maatregelen omdat het uiteindelijk gaat om de bescherming van de samenleving.

Het virus heeft momenteel meerdere varianten die zeer gevaarlijk zijn en ook voor jongeren een groot gevaar vormen. De president gaf aan, dat uit onderzoek is gebleken dat de personen die het leven hebben gelaten niet gevaccineerd waren.

Het staatshoofd riep degenen die anticampagne voeren tegen het vaccineren, zulks na te laten. Suriname is druk bezig vaccins te zoeken bij bevriende naties.

Er is een vaccinatieprogramma uitgewerkt om grotere groepen burgers te vaccineren. Nederland heeft intussen formeel aangegeven een grote partij AstraZeneca van meer dan 500.000 doses aan ons land te zullen doneren. Er is vandaag extra aandacht besteed aan de ziekenhuizen.

Ook is per vandaag geld overgemaakt naar de ziekenhuizen die dringend financien nodig hadden om de medische zorg verder te garanderen.

Overige berichten