3 redenen (er zijn meer!) waarom snuffelen in de telefoon van je partner een slecht idee is

De meeste mensen weten dat je partner bespioneren een verschrikkelijk, vreselijk, afschuwelijk, gruwelijk, niet-goed, slecht idee is. Dat is niets nieuws. Maar waarom is dat – vanuit een psychologisch standpunt bekeken – zo?

In een gezonde relatie zouden beide partners elkaar onvoorwaardelijk moeten kunnen vertrouwen en zouden beiden elkaars recht op privacy, persoonlijke ruimte, een leven buiten de relatie, moeten respecteren.

Relatie-experts waarschuwen dan ook tegen snuffelen in elkaars privé: dat zal uiteindelijk alleen maar leiden tot ellende en de relatie niets goeds doen.

Psychotherapeute Michele Paiva geeft relationele pottenkijkers een forse draai om de oren: die wantrouwen hun partner omdat zij zelf niet te vertrouwen zijn.

Relatie-expert April Masini vergelijkt snuffelaars met stalkers: “Het begint met het doorzoeken van sms’jes, maar kan snel tot erger leiden” meent zij.

Het begint met neuzen op de telefoon van de partner, daarna wordt diens computer doorzocht en voor je het weet gaat het Nieuwsgierige Aagje de gangen van de ander na.

Relatiecoach Jase Lindgren waarschuwt dan ook: “De harde waarheid is dat er nooit iets positiefs zal voortkomen uit snuffelen.”

“Wanneer je snuffelt, is er een fundamenteel probleem” zegt Lindgren, namelijk dat jij je partner niet vertrouwt.

Lindgren: “Als je goed genoeg zoekt, zul je altijd wel iets vinden bij de ander waar jij je boos om kunt maken.”

Er kunnen twee dingen gebeuren, waarschuwt hij: of je vindt inderdaad belastend materiaal – en wees er verzekerd van dat dit je niet beter zal laten voelen, garandeert hij – of je vindt niets, waardoor jij je gaat afvragen of de ander het bewijs heel goed heeft verstopt of dat jij gewoon harder moet zoeken.

“Het enige wat je met dat gesnuffel bewijst,” legt Lindgren uit, “is dat jij onbetrouwbaar bent.”

Overige berichten