fbpx

276 personen opgeleid in hydroponics bedrijven opzetten

PWO Small Business Development Center, onderdeel van de vakcentrale PWO en Hydroponics Technology Suriname, hebben de afgelopen twee jaar 276 personen opgeleid in de beginselen van het praktijkgericht hydroponics bedrijven opzetten.

Hydroponics is het innovatief telen van groentesoorten op basis van hydrocultuur in kassen. Inmiddels hebben talrijke cursisten al de stap genomen om een eigen hydroponics bedrijf op te zetten.

Gisteren zijn deze getrainde cursisten in een avond seminar in het auditorium van Self-Reliance bij elkaar geweest met het doel om na te gaan welke vervolgstappen zij nu kunnen nemen.

Het doel van het avondseminar was om de ex-cursisten bij elkaar te brengen en van gedachten te wisselen over standaardisatie van teeltprocessen, het verbeteren van de efficiency, het verhogen van de productiviteit door innovatie en het exploreren van exportmogelijkheden.Het thema van het seminar was: ‘Samen Verder Naar een Hoger Niveau’.

De sprekers op het avondseminar waren achtereenvolgens Armand Zunder die een betoog heeft gehouden over het startersklimaat voor ondernemers in ons land. Vervolgens heeft Delano Ponit het gehad over de bijdrage van Hydroponics Suriname aan de innovatieve hydrocultuur in ons land.

Ponit attendeerde het goed opgekomen publiek erop dat als gevolg van de trainingen tal van cursisten zijn gemotiveerd om te starten en dat sommigen al ver gevorderd zijn met het innovatief telen. Deze producenten leveren volgens hem al een wezenlijke bijdrage aan de locale markt.

De derde spreker was Hesdy Grauwde, die het accent heeft gelegd op de mogelijkheden, risico’s en uitdagingen die er bestaan bij de mogelijke export van hydroponics producten naar onder andere de eilanden in het Caraibisch gebied. Hij is overigens ook ingegaan op het belang van innoveren.

De laatste spreekster was Nisha Hewatie-Goeptarvan de firma H.J Agro. Zij is in haar presentatie ingegaan op de economische aspecten van tomatenteelt en paprikateelt.

Na de presentaties hebben de aanwezigen iets langer dan een uur met elkaar kunnen discussiëren.

Uit de discussies zijn onder andere gekomen dat de hydroponicsproducenten zich op korte termijn moeten bundelen en dat zij als cluster moeten nagaan op welke wijze met name het ministerie van HI&T, maar ook andere ministeries een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het ondernemersklimaat en de concurrentiepositie van deze producenten.(GFC)