fbpx

27- jarige Surinamer mogelijk permanent impotent na innemen tablet tegen haaruitval

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een 27- jarige man uit de Surinaamse hoofdstad Paramaribo beweert dat hij sinds december 2019 geen erectie meer kan krijgen.

Ook zijn libido (sekslust) is zo goed als verdwenen, terwijl hij voorafgaande aan die periode helemaal geen klachten had.

Hij was probleemloos in staat om minstens drie tot vijf keer per week geslachtsgemeenschap te hebben met zijn verloofde.

Het ‘slachtoffer’ zegt dat hij zeker weet dat zijn erectie- en libidoproblemen zij ontstaan na het eenmalig slikken van een tablet, finasteride, die zijn haaruitval zou stoppen en de haargroei zou bevorderen.

De tabletten had hij van zijn neef uit Nederland via de post gekregen.

Intussen verneemt de GFC gezondheidsredactie dat de radeloze twintiger de hulp heeft ingeroepen van de Europese top gezondheidsexpert Jonathan Clarke.

POST FINASTERIDE SYNDROOM WAARSCHIJNLIJK NIET DE OORZAAK

Clarke legt aan GFC Nieuws uit dat er inderdaad een zeer klein percentage mannen is over de hele wereld dat beweert seksuele problemen te ervaren na het slikken van finasteride tabletten.

Het medicijn is officieel door de FDA goedgekeurd voor gebruik tegen goedaardige prostaatvergroting (BPH) in een dosering van 5 mg per dag en wordt alleen bij de apotheek verkocht onder de naam Proscar.

Maar bij haaruitval wordt er een veel lagere dosering gebruikt, meestal 1 mg, 05 mg en sommige mannen gaan veel lager en laten de apotheker middels magistrale bereiding capsules produceren van 0.2 mg.

BEKIJK OOK
Vrouwen vertellen: 'mannen met baarden zijn vies en onaantrekkelijk'

Het Post-Finasteride Syndroom (PFS), is volgens Clarke hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak van de klachten die de jongeman ervaart. 

Volgens de website van de PFS-stichting wordt de aandoening gekenmerkt door bijwerkingen zoals laag libido, erectiestoornissen, verminderde opwinding en depressie, ondanks stopzetting van het medicijn.

“Er is echter geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van Post-Finasteride Syndroom.

Een groot gedeelte van hun research is gedaan door artsen die rechtszaken tegen de fabrikant hebben aangespannen voor financieel gewin evenals de organisatie”, zegt Clarke.

NOCEBO EFFECT MOGELIJK DE AANLEIDING

Meerdere studies wijzen uit dat Finasteride bij de meerderheid geen klachten bezorgt. Eventuele bijwerkingen zouden ook meteen wegblijven na het stoppen.

Hij wijst erop dat honderdduizenden mannen wereldwijd finasteride slikken om hun haaruitval tegen te gaan en dat ze geen problemen ondervinden, maar benadrukt dat er bij elk geneesmiddel de kans op neveneffecten bestaan.

Clarke adviseert mannen die het risico willen nemen om finasteride te slikken, hun arts te vragen om de laagst werkzame dosering voor te schrijven: 0.2 mg per dag.

Jonathan Clarke sluit niet uit dat er bij de Surinamer, net als bij veel anderen, sprake is van het Nocebo- effect.