26 schapen en 10 geiten: hoe oud is de kapitein?

Op een schip zijn 26 schapen en 10 geiten: hoe oud is dus de kapitein? De bevolking van de Chinese provincie Sichuan was dagenlang in de greep van deze rekensom, die zelfs in de media werd behandeld.

Het was een proefwerk voor vijfdeklassers van een basisschool in Nanchong, maar heel China leek zich ermee te bemoeien – niet in het minst omdat de som volgens velen helemaal niets met rekenen van doen had.

De leerlingen lieten zich niet onbetuigd: de kapitein moest minstens 18 zijn, anders mocht hij geen schip besturen, meende een.

Nee, ouder – “De kapitein is 36 jaar oud. Hij is heel narcistisch, daarom komt het aantal dieren overeen met zijn leeftijd”, wist een andere leerling.

Eén slimmerik zag het zo: “Wij kunnen niet zeker zijn van de leeftijd van de kapitein. Het aantal schapen en geiten is niet relevant voor de leeftijd van de kapitein.”

Dat klopt, onthulde het onderwijsbureau. De vraag was uitsluitend bedoeld om het kritische denkvermogen van de leerlingen te testen.

“’De taak van het onderwijs is niet om gestandaardiseerde reserveonderdelen te produceren … Elk antwoord kan een andere persoonlijkheid weerspiegelen. Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn, is een goede vraag”, argumenteerde het bureau.

Er komen dan ook meerdere van zulke vragen, en feedback vanuit het publiek is welkom.

Overige berichten