243 leden Nationaal Leger bevorderd

GFC NIEUWSREDACTIE- Op het ministerie van Defensie in Suriname is er een enorme achterstand in de bevorderingen van manschappen van het Nationaal Leger en medewerkers.

Vandaag zijn 243 militairen bevorderd naar een naast hogere rang.

Het jaar 2021 is uitgetrokken om alle achterstanden in te lopen. “We hopen dat af te kunnen hebben, zodat we volgend jaar kunnen beginnen met het op tijd geven van bevorderingen”, zei minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie bij de bevorderingsplechtigheid in de Memre Buku Kazerne.

Uit deze groep zijn 44 sergeanten bevorderd tot sergeant 1, 44 korporaals tot korporaal 1, 69 manschappen gaan van soldaat 1 naar korporaal en 86 soldaten naar soldaat 1. Naast deze groep militairen is een vrouwspersoon bevorderd tot onderofficier.

Minister Mathoera stelt dat het beleid van Defensie erop gericht is elke militair en elke medewerker die aanspraak maakt op een bevordering, gratificatie of een medaille die op tijd te geven. “Er mag geen enkel excuus zijn om u datgene te geven waarop u rechtens aanspraak maakt”, benadrukte de bewindsvrouw. Zij vroeg de bevorderden om zich te blijven inzetten en het land te blijven dienen.

Waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Henri van Axeldongen, zei dat sinds de uitbraak van Covid-19 in Suriname in maart 2020 het Nationaal Leger geen bevorderingen op grote schaal heeft gehad.

“Vandaag is de dag dat wij weer een aantal militairen kunnen bevorderen. Dat is voor ons een mijlpaal”, gaf de legerfunctionaris aan.

Er moeten volgens hem nog wat resterende bevorderingen plaatsvinden en hij is ervan overtuigd dat dit rond zal komen. Zowel kolonel Van Axeldongen als minister Mathoera vroeg de manschappen die nog niet bevorderd zijn om wat geduld.

“Dit is de eerste stap naar een naast hogere rang, maar niet het einde. Dit moet de motivatie zijn die je moet drijven om je als militair professioneler op te stellen”, richtte de waarnemend bevelhebber zich tot de bevorderden.

Hij moedige hen aan om zich te laten vaccineren, vanwege het feit dat het Nationaal Leger een dienstverlenende organisatie is.