fbpx
24-uursbewaking Village Cécilia in Frans-Guyana

GFC NIEUWS- De gendarmerie zal samen met veiligheidsdiensten 24 uur zorgen voor de bewaking bij Village Cécilia in Matouri, Frans-Guyana.

Niemand mag weg en niemand kan binnen. Er zullen noodingangen zijn, maar die zullen streng gecontroleerd worden, met name het brengen van levensmiddelen. De Inheemsen worden 14 dagen geïsoleerd.

De Inheemsen van het dorp Cécilia zijn volledig verrast door deze beslissing om de gehele Arowakse gemeenschap in te sluiten.

De Inheemsen zijn in shock en zeggen erg bezorgd te zijn vanwege de angst voor massale besmetting verklaart het dorpshoofd Rosita Sabajo.

Volgens Sabajo heeft het medisch team alleen mensen geselecteerd die al symptomen van Covid-19 vertoonden, namelijk koorts en hoofdpijn.

“We werden heel laat gewaarschuwd, dus er zijn veel gezinnen die geen tijd hadden om zich voor te bereiden op deze 14-daagse opsluiting,” zegt ze.

Het stadhuis van Matoury en de stedelijke gemeenschap van Cayenne zullen specifieke maatregelen nemen ten aanzien van afvalbeheer.

ARS vrees voor nieuwe gevallen die verband houden met covid-19. In een brief die door Clara De Bort, de directeur van de ARS Guyana, aan alle medische autoriteiten heeft verstuurd, spreekt zij de vrees uit dat de autoriteiten zich voor moeten bereiden op nieuwe gevallen van het coronavirus, omdat de Arowakse Inheemse gemeenschap van Cécilia nauwe relaties onderhoudt met Inheemsen uit de dorpen Sainte Rose de Lima (Matoury), Balaté (Saint Laurent-du-Maroni) en Javouhey (Mana).

ARS vraagt alle medische teams in geheel Frans-Guyana om alert te zijn en alle patiënten in genoemde dorpen die symptomen vertonen van Covid-19 spoedig door te verwijzen.

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)