fbpx

24 uur elektriciteit voor Curuni en Sipaliwini Savanne

GFC NIEUWS- Bewoners van de dorpen Curuni en Sipaliwini Savanne in het zuiden van ons land hebben sinds kort 24 uur elektriciteit.

De energie wordt opgewekt via een systeem van zonnepanelen.

Districtscommissaris Theresa Cirino is bijzonder verheugd dat dit gerealiseerd is voor deze gebieden, omdat het de ontwikkeling ter plekke verder stimuleert.

De burgermoeder vindt het ook geweldig dat de centrale overheid de burgers in het zuiden van ons land niet is vergeten.

Carlo Koorndijk, projectmanager van ACT, geeft aan dat het bijzondere van het project is dat de gemeenschappen in alle activiteiten betrokken zijn geworden, zodat de ownership onder hen wordt vergroot. Ze zijn getraind in hoe om te gaan met het systeem.

Het Amazone Conservation team Suriname, in partnerschap met het Japan-Caribbean Climate Change Partnership en ondersteuning van de Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV) van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, hebben kunnen bewerkstelligen dat de 2 bovengenoemde dorpen officieel beschikken over de gehele dag energie beschikken.

BEKIJK OOK
Kansarme vrouwen en tienermoeders krijgen vaardigheden arbeidsmarkt

Het project startte in december 2018 en werd opgeleverd op 18 november. Het systeem bestaande uit een solar huis en een solar veld voorziet bijkans 25 huishoudens van 1x 24 uur elektriciteit.

De dorpshoofden van beide dorpen hebben aangegeven ontzettend ingenomen te zijn met deze ontwikkeling. Zo kunnen ze beter werken aan de verdere ontwikkeling van de gemeenschappen.

First Lady Ingrid Bouterse-Waldring heeft de vrouwen extra verwend door voor elk dorp een naaimachine beschikbaar te stellen, zodat ze hun eigen kleding kunnen vervaardigen.

De vrouwen hadden het verzoek gedaan om materiaal beschikbaar te stellen, teneinde het komend schooljaar zelf schoolkleding te vervaardigen.