fbpx

23-jarige kankerpatiënt Ranjeev met spoed naar Columbia

De 23-jarige Ranjeev Banda, die ruim acht weken heeft gelegen in het St. Vincentuis Ziekenhuis met Leukemie (bloedkanker), werd donderdagmiddag met spoed naar Columbia gestuurd.

Banda is met een speciale ambulancevlucht vertrokken naar het land nadat de Geneeskundige Commissie van het ministerie van Volksgezondheid goedkeuring heeft gegeven aan het SZF om het vertrek van Ranjeev in orde te maken.

Donderdag heeft het SZF er direct werk van gemaakt zodat Ranjeev meteen kon vertrekken. Het hoofd van de voorlichtingsdienst van het Staatsziekenfonds (SZF), Anne-Marie Sanches, bevestigt het vertrek van Ranjeev.

In een interview legt Sanches uit dat Ranjeev via de Afbouwregeling Medische uitzending lokale opbouw Voorzieningen (Armulov), naar Columbia is uitgezonden. Deze regeling biedt volgens haar elke ingezetenen, ongeacht hun medische verzekering, de mogelijkheid te worden uitgezonden. De Geneeskundige Commissie verleent alleen goedkeuring en de meeste kosten worden gedekt door de overheid. De patiënt moet alleen voor het ticket betalen, maar alle andere kosten, zoals de behandeling en het verblijf worden uit het Armulov-fonds betaald.

Sanches zegt dat iedere ingezetene die hier niet geholpen kan worden, kan worden uitgezonden. Er zijn verschillende criteria die de Geneeskundige Commissie hanteert en op basis van die criteria wordt bepaald of er goedkeuring wordt gegeven of niet.

De ouders van Ranjeev, Jerry en Bimla Banda zijn een beetje opgelucht. Blij zijn ze nog niet volledig. “Alles is hals over kop gegaan. We hebben geen kans gehad om met de jongen te praten. Hij is met niets weg gegaan. Geen kleding niks”, vertellen de ouders. Ze maken zich zorgen om Ranjeev. Daarnaast zitten ze met de vrij hoge rekening van het ziekenhuis.

De ouders zijn het Sint Vincentuis ziekenhuis SRD 26.000 schuldig voor de ligdagen en behandelingen die hij heeft gekregen. Ook de kosten van zijn ticket moeten ze zelf ophoesten. Zij weten op dit moment niet waar ze aan toe zijn, wat er met hun zoon zal gebeuren en hoe de rekeningen betaald zullen worden.

Vorig week heeft de vader hulp ingeroepen van Stichting 1 voor 12. De stichting had via dr. Ryan Plein van de Stichting Suridocs in Nederland, de chemokuur in Nederland geregeld. Die arts heeft de medicatie gestuurd naar Suriname, maar helaas is de jongen al vertrokken.

Intussen zijn vrijwilligers een verzamelingsactie gestart in Nederland en Suriname om geld op te halen voor de ouders. Er is een speciale Facebookpagina aangemaakt. De ouders doen een beroep op de overheid en de gemeenschap om hun te helpen met de kosten. De behandeling van Ranjeev kan zeker anderhalf jaar duren.