fbpx

217 bewoners Albina ontvangen grondpapieren

“Geduld is een schone zaak, velen hebben gewacht op dit moment en vandaag is het moment.” Met deze woorden liet DNA-lid Grace Watamaleo blijken dat het lange wachten is beloond. Maandag heeft het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) 217 grondpapieren uitgereikt in Albina, Marowijne. Met deze stap probeert de overheid de jarenlange achterstand aan grondaanvragen in het district Marowijne in te lopen.

Het DNA-lid liet weten dat een ieder recht heeft op een stukje grond, maar drukte de aanwezigen op het hart om na het verkrijgen van de papieren, de bijkomende zaken in orde te maken. Zo wordt voorkomen dat zij het stukje grond kwijtraken. Naar zeggen van Watamaleo zijn na drie jaren weer grondpapieren verstrekt in Marowijne. “Jullie hebben nu eindelijk zekerheid op het stukje grond. Ik druk jullie op het hart om deze niet te gaan verkopen. Als je het verkoopt heb je wel het geld, maar ben je de grond kwijt”, adviseerde zij de aanwezigen.

Volgens de minister van RGB, Roline Samsoedien, is het belangrijk dat eenieder rechtszekerheid heeft op het stukje grond welke is aangevraagd. “Als je geen zekerheid hebt op het stukje grond dat jou toebehoord, kun je niets ondernemen. Met de grondpapieren kun je een lening sluiten bij de bank of je kunt een bouwvergunning aanvragen als je bijvoorbeeld een huis wilt bouwen”, hield de bewindsvrouw de gelukkigen voor.

BEKIJK OOK  KLM voert regenboogvlucht uit

De ontwikkeling van een district moet niet afhangen van de overheid alleen, de bewoners van het district moeten hun deel doen en zelf werken aan de ontwikkeling. “Wanneer we praten over ontwikkeling, moet je niet meteen denken aan grote fabrieken. Ontwikkeling begint met het planten van een peperboom op je erf”, aldus de minister.

Districtscommissaris (dc) Adjaikoemar Kali van Commewijne, die namens dc Freddy Daniël van Marowijne gesproken heeft, zegt dat het de eerste keer is dat een minister van RGB persoonlijk naar het district is getogen om de grondpapieren uit te reiken. Hij is deze minister, haar staf en de medewerkers van het commissariaat dankbaar dat zij alles in het werk hebben gesteld, om de gronddocumenten te kunnen verstrekken. Ook feliciteerde de burgervader de bewoners die hun grondpapieren in ontvangst mochten nemen.

Minister Samsoedien adviseerde de bewoners van het district om niet te beginnen met bouwwerkzaamheden alvorens zij de rechtszekerheid hebben op het stukje grond. “Als je vooraf bouwt bestaat de kans dat het stukje grond iemand anders toebehoort.”

Tot slot drukte zij eenieder op het hart geen geld te geven aan derden die zich voordoen als grondaanbieders. Alleen de minister van RGB is bevoegd grondpapieren te tekenen.(GFC)