fbpx

21-jarige zwangere vrouw weigert chemokuur om haar baby te redden

GFC NIEUWS- De Britse Ellie Whittaker (21) was 16 weken zwanger toen lymfklierkanker fase 2 bij haar werd vastgesteld in oktober 2019. Ze weigerde echter chemotherapie om het leven van haar kindje niet in gevaar te brengen.

Ellie vertelt aan The Mirror dat ze eerder een miskraam kreeg en niet van plan was om haar kindje te aborteren, ondanks haar besluit haar eigen gezondheid in gevaar zou kunnen brengen.

De specialisten vreesden voor haar leven en stelden een abortus voor. Ze legden uit dat chemotherapie schadelijk zou zijn voor haar ongeboren baby en dat het een beduidend risico inhield op een miskraam.

“Ik wou dat ze zich liet behandelen om haar eigen leven te redden”, geeft haar 22-jarige partner toe.

“Maar Ellie weigerde resoluut om het leven van haar kindje in gevaar te brengen. Ze wou zelfs niet dat een scan werd gemaakt om na te gaan hoe ver de kanker zich al had verspreid omdat ook die röntgenstralen de baby konden schaden.

BEKIJK OOK
Positieve denguegevallen het meest in Paramaribo-Noord en Kwatta

Ik was echt verscheurd en vond de keuze die Ellie moest maken wreed en onrechtvaardig. Zijzelf twijfelde geen ogenblik aan haar beslissing.”

Ellie beviel echter van een kerngezonde baby. De jonge moeder liet zich onmiddellijk behandelen met de chemotherapie die ze maanden voordien al had kunnen krijgen.

Toen ze haar therapie startte bleek dat de kanker verergerd was; het was nu fase 3. Volgens de jonge moeder had ze spijt van haar beslissing.

Haar lichaam reageerde gelukkig positief op de behandelingen. Afgelopen september heeft zij de 12e ronde van de chemokuur afgerond. Volgens een laatste scan is ze nu kankervrij.