fbpx

Ruim 367 miljoen kinderen hebben geen toilet op school

GFC NIEUWSREDACTIE- Wereldwijd gaan naar schatting 367 miljoen kinderen naar een school waar er helemaal geen sanitaire voorzieningen, zoals goede toiletten, zijn.

Er zijn landen die in de afgelopen jaren vooruitgang hebben geboekt op het gebied van sanitaire voorzieningen op scholen. Het bereiken van universele toegang tot sanitaire basisvoorzieningen op scholen tegen 2030 vereist echter een vervijfvoudiging van het huidige tempo van vooruitgang.

De Verenigde Naties hebben 19 november ingesteld als Wereld Toiletten Dag. Het doel van deze dag is het grote publiek bewust te maken van het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen in sommige delen van de wereld.

Organisaties zoals de WHO en Unicef dringen daarom ook bij overheden aan op het verbeteren van deze voorzieningen. Ongeveer een derde van de wereldbevolking heeft geen toilet. Slechte sanitaire voorzieningen kunnen leiden tot onder andere darminfecties.

“De Covid-19-pandemie heeft ons voor een voldongen feit geplaatst en duidelijk gemaakt dat ons zorgsysteem een grote druk niet aankan. Wij zullen daarom met zijn allen ervoor moeten zorgen dat wij onze hygiëne- en sanitaire voorzieningen opvoeren, om zodoende infectieziekten te voorkomen. De focus moet sowieso gericht zijn op het belang van hygiëne en sanitaire voorzieningen ter voorkoming van infectieziekten”, stelt Ricky Stutgard, voedseltechnoloog tevens microbioloog.

BEKIJK OOK
Het wordt steeds gekker in Suriname: wel miljoenen dollars voor gebouw, maar niet voor medicijnen

Hij heeft op vele scholen trainingen verzorgd over het belang van een goede hygiëne en de daarbij behorende sanitaire voorzieningen. Zo heeft Stutgard in samenwerking met Intermed Caribe de Kennedyschool en de Louis Brailleschool getraind in de basisbeginselen van handhygiëne.

Het bedrijf heeft beide scholen voorzien van een hoeveelheid handhygiëneproducten in het kader van Wereld Toilettendag. De scholen hebben onder meer toiletpapier en handtowels refills gekregen. De handwassystemen hadden zij al van Intermed Caribe gekregen vóór Covid-19 begon.

Zonder goede toiletten en andere sanitaire voorzieningen lopen gezinnen en gemeenschappen een verhoogd risico op ziekte, angst en geweld. Zonder de juiste insluiting of behandeling ter plaatse kan water dat wordt gebruikt voor drinkwater, recreatie en landbouw worden verontreinigd.

Werknemers zonder adequate bescherming lopen volgens de internationale gezondheidsorganisaties levensbedreigende risico’s bij het legen van putten en septic tanks en het reinigen van riolen. Afval dat vóór de behandeling wordt gemorst of gedumpt, brengt hele gemeenschappen en voedselvoorraden in gevaar.