fbpx

19de Kinderchirurgische missie achter de rug

GFC NIEUWS- De 19de Kinderchirurgische missie die startte op 18 november is achter de rug.

Tijdens deze missie stond het educatief aspect op de voorgrond en werd het verplegingspersoneel bijgeschoold in de postoperatieve opvang door chirurgisch verpleegkundige Marijke Voskeuil.

De kinderchirurg, Justin de Jong, gaf tevens een overzicht van aangeboren darmafwijkingen.

De eerste trainingsavond vond plaats in het Academisch Ziekenhuis, gevolgd door het ‘s Lands Hospitaal.

De Jong heeft voor de zesde keer een operatietechniek uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, samen met de Surinaamse chirurg, Anuschka Jewbali, waarbij er via de anus de darm naar onderen werd getrokken, de z.g. ‘pull through methode’ bij de ziekte van Hirschsprung.

Er is dan geen operatielitteken op de buik. Het gebeurt allemaal via de anus. Dit kan niet altijd op deze manier en zal er nog via de buik geopereerd moeten worden.

BEKIJK OOK
Vijf mannen aangehouden tijdens drugsinval, zesde verdachte meldt zich aan

In het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ) is er samen met Nazir Mohabali geopereerd.

Voor een succesvolle darmoperatie moeten de darmen goed gespoeld worden. Dit darmspoelen werd aan de kinderartsen en verpleegkundigen van ‘s Lands Hospitaal geleerd door de stomaverpleegkundige uit Nederland, Hortance Dragtenstein.

Zij kwam toevallig met vakantie en gaf ons pro-deo lessen in 2007. Vervolgens organiseerde ‘s Lands Hospitaal samen met Dragtenstein twee keer een landelijke spoelcursus voor de verpleging.

Van belang is dat de kinderchirurgen pro-deo opereren en hun komst wordt mogelijk gemaakt door het Staatsziekenfonds.

De coördinatie van de missies vindt plaats door de kinderartsen van ‘s Lands Hospitaal, Frederika Morpurgo en Aartie Hoeblal.