fbpx

Benoemingsbeleid professoren Anton de Kom Universiteit voldoet niet aan internationale normen

INGEZONDEN– Het benoemingsbeleid met betrekking tot hoogleraren c.q. professoren aan Anton de Kom Universiteit voldoet helaas niet aan internationale normen.

De benoeming van vrijwel alle Surinaamse full professoren zijn tot nu toe politieke benoemingen geweest. Dit heeft de kwaliteit van onderwijs en onderzoek op ADEKUS tot op heden nadelig beïnvloed waardoor deze nationaal en international niet serieus wordt genomen.

Dit komt ook niet ten goede aan duurzame economische ontwikkeling van ons land. Hoe gaat Suriname ooit een geïntegreerde olie- en gasindustrie succesvol kunnen opzetten en optimaal van de olievoorraden kunnen profiteren als het benoemingsbeleid van ADEKUS gebaseerd is op vriendjespolitiek?

Waarom neemt ADEKUS the University of Guyana niet als voorbeeld, welke momenteel veel professioneler, wetenschappelijker en innovatiever opereert met internationaal erkende topprofessoren die hun sporen wereldwijd hebben verdiend en volledig voldoen aan criteria die hieronder zijn aangegeven?

The University of Guyana is hierdoor op basis van haar wetenschappelijke integriteit en innovaties volledig ready om de grootschalige olie & gasindustrie in Guyana effectief te faciliteren, hetgeen ten goede komt aan duurzame economische ontwikkeling en welvaart van het land.

Benoeming full professor

Benoeming naar de rang van full professor is over het algemeen voorbehouden aan wetenschappers die aan top-universiteiten in Amerika of Europa hun PhD hebben behaald en minimaal 15 wetenschappelijke artikelen in het Engels in international top peer-reviewed journals hebben gepubliceerd plus minimaal 5 wetenschappelijke boeken in het Engels via top Amerikaanse uitgevers hebben gepubliceerd zoals de toonaangevende John Wiley, McGraw-Hill en Elsevier.

BEKIJK OOK
Suriname per 1 oktober voorzitter Permanente Raad OAS

Voor benoeming naar de rang van full professor moet de wetenschapper ook blijk geven van wetenschappelijke integriteit, consistente en progressieve groei als hoofddocent en onderzoeker en effectief leiderschap zowel binnen alsook buiten de universiteit.

Helaas voldoet geen enkele Surinaamse professor en geen van de huidige professoren op ADEKUS aan al deze voorwaarden, met alle gevolgen van dien.

By the way, ik heb meer dan 32 artikelen over technologie, innovatie en management in international peer-reviewed journals en conference proceedings gepubliceerd en ook nog 25 boeken hierover bij bovengenoemde topuitgevers in het Engels, op basis van mijn eigen innovatieve en unieke concepten, zie https://tpsint.wixsite.com/tpsi/clients.

Geen enkele Nederlandse of Belgische full professor op het gebied van technologie, innovatie en management kan hieraan tippen.

Zo had ik mijn nieuwste Amerikaanse boek “Eco-Design Thinking for Personal, Corporate and Social Innovation” vorige week aan vicepresident Ronnie Brunswijk overhandigd. Dit boek komt wereldwijd in 20 talen uit. De Braziliaanse versie wordt in februari 2022 gepubliceerd.

Ook de hoogste baas van the University of Guyana, Vice-Chancellor Prof.dr. Paloma Martin, heeft intussen haar belangstelling voor dit boek kenbaar gemaakt, teneinde hiermee een boost te kunnen geven aan duurzame ontwikkeling van de olie- en gasindustrie in Guyana. Helaas is ADEKUS niet geïnteresseerd, ze weten alles al.

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad