fbpx

Diepe buiging voor verpleegkundigen

INGEZONDEN -Was het zo dat ik al vele jaren deze dag voorbereid met het schrijven van een artikel besefte ik pas vanmorgen dat vandaag 12 mei is, de Dag der Verpleging.

Eerste wat mij te binnen schiet, is dat ik de dag vergat door Covid-19. Al snel heb ik door dat dat geen excuus voor mij mag zijn om mijn jaarlijkse taak niet te doen. Bij Covid hoort het jaar 2019. Inmiddels herdenken wij de Dag der Verpleging in 2021.

Zolang dit virus ons leven beïnvloedt als mens, net zo lang gaan verpleegkundigen en allen die in de zorg werken dagelijks hiermee om. Zij verzorgen ons, vangen ons op, spreken ons en onze gezinsleden moed in wanneer zij ons onder hun hoede nemen. En wanneer het helemaal mis gaat, staan ze aan het bed van onze geliefden.

In vele gevallen, gelet op het sterftecijfer vanwege Covid, begeleiden ze hen ook in de dood. Heel vaak zijn zij de laatste persoon die onze geliefden zien en horen.

Een zwaardere taak die zich elke dag herhaalt, valt nauwelijks te bedenken. De emotionele druk die daarbij op hen gelegd wordt moet zeker niet onderschat worden. Toch blijven ze hun werk doen. Zoals Florence Nightingale, de lady with the lamp, gaan ze van bed tot bed, vaak rennend, omdat een patiënt hun hulp dringend nodig heeft.

BEKIJK OOK
Rotavirus verwekker virale gastro-enteritis uitbraak in Suriname

Voor vele verpleegkundigen is naast het werk op de speciale Covid-afdelingen en de Intensive Care, de nieuwe afdeling “Vaccinatie” erbij gekomen. Dagelijks melden personen zich aan om gevaccineerd te worden tegen Covid. Zeker een goede zaak omdat vaccinatie, naast de voorzorgsmaatregelen die al bekend zijn, het enige middel is, dat beschermd tegen Covid.

Een reden te meer om de verpleegkundigen, ziekenverzorgenden en allen die in deze zorg werken in de bloementjes te zetten.

Op deze bijzondere dag, die jammer genoeg overschaduwd wordt door de huidige pandemie, maken wij een diepe buiging voor jullie. Bedankt en nogmaals bedankt dat jullie je roeping serieus blijven nemen, ook in deze tijd waarbij er een enorme extra werkdruk op jullie gelegd wordt.

Stichting Vrouwen Politieke Alliantie Suriname feliciteert jullie met deze dag.

Ruth J. Wijdenbosch
Voorzitter