16-jarig meisje overleden door tampon

De 16-jarige Katia uit België is overleden aan een zeldzame infectie. Experts kwamen er maar niet uit, maar nu blijkt dat het gebruik van een tampon haar fataal is geworden. Ze had de zogenaamde ‘tamponziekte’.

Het leek in eerste instantie op een zware griep. Katia had al enkele dagen lichte koorts. Haar familie dacht dat het om een onschuldig griepje ging en dachten dat het vanzelf wel over zou gaan. Maar plots verslechterde de toestand van Katia.

Katia werd meteen naar de spoedafdeling gebracht. Na veel testen en operaties zeiden de artsen dat ze een gynaecologisch probleem had, maar ze wisten nog niet om welk probleem het ging. Helaas overleed Katia voordat ze daar een antwoord op hadden.

Medische experts stelden later vast dat Katia leed aan het toxische shockssyndroom, veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus. Katia had haar tampon al 20 uur niet vervangen, waardoor het vaginaal vocht zich ophoopte en de tampon een broedplaats voor de bacterie vormde.

Het syndroom wordt ook wel de tamponziekte genoemd. Het is heel zeldzaam en in 5 procent van de gevallen dodelijk. De reden waarom artsen niet snel achter Katia’s probleem kwamen, is omdat niet alle symptomen altijd gelijk voorkomen. Daarom is het moeilijk om de diagnose te stellen.