fbpx

16 functionarissen rondden eerste Hoge officieren Opleiding KPA af

GFC NIEUWSREDACTIE- Zestien functionarissen van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) in Suriname hebben de eerste Hoge officieren Opleiding Penitentiaire Ambtenaren (HOPA) met succes afgerond.

De groep heeft uit handen van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie haar diploma in ontvangst genomen.

De 16 geslaagden van de Hoger Opleiding Penitentiaire Ambtenaren zijn op maandag 27 december bevorderd tot Opper Penitentiaire Ambtenaren.

Vermeldenswaard is dat Imran Molai en Vidjai Hiera daarnaast ook benoemd zijn tot Penitentiaire Onderdirecteur.

Verder is onderdirecteur Joyce Pané-Alfaisi bevorderd en benoemd tot Penitentiaire Directeur, terwijl de penitentiaire ambtenaren Suresh Koendjibiharie, Barbara Ost en Chanderban Sewlall zijn bevorderd en benoemd in de rang van Penitentiaire Onderdirecteur.

De secretaris van de bond bij het KPA, Gilbert Krind, gaf aan dat een lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan. Het KPA is blij met het vervolgen van studies binnen het korps.

Verder zegt de secretaris dat de praktijk leert dat het geen gemakkelijke bijdrage zal zijn om als nieuw kader binnen de organisatie te bewegen en zaken vlot te doen verlopen. Hij sprak de hoop uit dat de leden de nodige ondersteuning van het managementteam zullen krijgen. Het KPA draagt professionaliteit hoog in het vaandel.

‘’U krijgt inhoud en verwacht wordt dat u het ook zult geven binnen de organisatie,’’ zei beleidsadviseur Georgetine Acton. Volgens haar is de organisatie sinds de jaren negentig hiermee bezig. “Het was een goede intentie om de organisatie een upgrade te geven, maar helaas lukte dat niet”.

Volgens Acton is het een uitdaging geweest dat de 16 penitentiarie ambtenaren op 18 mei 2020 een aanvang konden maken met de HOPA. Dit in een periode waarin de Covid-pandemie haar intrede deed en afstand onderwijs noodzakelijk werd.

“Ondanks alle aanpassingen en veranderingen is er met de medewerking van de docent, het korpshoofd en de minister gelukt de opleiding tot een goed einde te brengen”, stelde de beleidsadviseur. Ze gaf de geslaagden mee te laten zien wat ze hebben opgedaan tijdens de opleiding en dat ook tonen in de praktijk te tonen.

BEKIJK OOK
DNV CSIRT waarschuwt: Scammersbende in Suriname actief op social media

Korpshoofd Regillio Blijd sprak van een historisch moment voor het KPA. Hij voerde aan dat de geslaagden niet alleen kennis hebben meegehad, maar dat zij onder alle omstandigheden bewust moeten zijn van hun handel en wandel. Ze zullen nu een leidinggevende functie binnen het korps hebben.

Verder gaf het korpshoofd de nieuwbakken functionarissen mee om niet neer te kijken op anderen. “Een diploma is het bewijs dat je een studie hebt gedaan, maar probeer onder alle omstandigheden de organisatie hoog te houden’.

Ook de directeur Operationele Diensten, Olton Helstone, toonde zich ingenomen met het afronden van de opleiding door de KPA’s. De directeur meent dat dit een nieuwe uitdaging is voor het ministerie en vooral voor het korps. Hij voegde tot slot er aan toe dat er reeds een traject voor de hervorming van de regelgeving binnen de organisatie is ingezet.

Minister Kenneth Amoksi zei dat Suriname het eerste landen binnen het Caribisch gebied is dat met deze opleiding is gestart en ook nog op dit niveau.

De bewindsman haalde aan dat er nog sprake is van een onderbezetting binnen de verschillende korpsen, maar dat eraan gewerkt wordt om deze onderbezetting tot het verleden te doen behoren.

De minister rekent op de medewerking van de nieuwe officieren om van het KPA een stabiele organisatie te maken.

De reguliere bevordering, waarbij 201 penitentiaire ambtenaren zijn bevorderd in een naast hogere rang, heeft op dinsdag 28 december plaatsgevonden in de penitentiaire strafinrichting waar de penitentiaire ambtenaren werkzaam zijn.